Verdachten van Sharia4Belgium opgepakt na telefoontaps

‘Broer, we hebben hier iemand onthoofd'

De vier personen die aangehouden werden bij de grootschalige actie van het federale parket tegen Sharia4Belgium liepen tegen de lamp na telefoontaps. In opschepperige telefoontjes naar het thuisfront vertelden ze de gruwelijkste zaken. ‘Broer, we hebben hier iemand onthoofd.'

Het federale parket stak meer dan twintigduizend uur in zijn onderzoek naar Sharia4Bel­gium, en een groot deel daarvan bestond uit telefoontaps. Zo werd het telefoonverkeer van de Vilvoordse broers Elouassaki maandenlang afgeluisterd. Een eerste broer, Hoessien, vertrok op 8 september 2012 naar Syrië, en hij werd daar eind oktober vervoegd door zijn broer Hakim. De twee belden daarna regelmatig hun oudere broer Abdel op.

‘Broer, we hebben hier iemand onthoofd', zo vertelde een opgewonden Hoessien eind december 2012 aan Abdel. De strijdersgroep waar hij mee meestreed, heeft volgens het parket banden met Al Qaeda. Hoessien vertelde dat de groep iemand ontvoerd had, voor losgeld. Toen dat uitbleef, zou de ongelovige onthoofd zijn. Achteloos zei Hoessien nog dat ze al zo'n dertig vrouwen verkracht hadden.

In andere telefoongesprekken vertelden andere Syrië-strijders hoe ze mensen hadden neerschoten. De meeste Belgen zouden in hetzelfde trainingskamp verbleven hebben, want ze belden veelal met hetzelfde gsm-toestel naar huis.

Of het allemaal opschepperij is, dan wel realiteit, moet nog blijken. Broer Abdel leek het alvast te geloven. Toen iemand begin maart in Vilvoorde zijn motor probeerde te stelen, zei Abdel op Facebook dat de dief veel geluk had gehad: ‘Ik zou je met mijn familie onthoofd hebben in mijn kelder. Zo doen we dat bij ons.'

Steun aan terroristen

Hakim Elouassaki, die gewond naar België terugkeerde, wordt vervolgd omdat hij in Syrië steun verleende aan terroristen. Zijn broer Abdel is aangehouden omdat hij zijn broers financieel steunde om naar het front te trekken, omdat hij propagandafilms maakte, en omdat hij vorige maand zijn zwaargewonde broer terughaalde uit Syrië.

Ook Walid Lakdim uit Berchem, die ontkent dat hij ooit lid was van Sharia4Belgium, was in Syrië. Hij zegt dat hij in een vluchtelingenkamp werkte. Volgens het parket reisde hij samen met een andere Syrië-strijder, en vocht hij aan het front.

Fouad Belkacem wordt verdacht van het rekruteren van jongeren voor Syrië. Ook over hem werd uitgebreid gesproken in telefoontaps.

Jejoen geobserveerd

Het onderzoek liep al sinds februari 2012. Verschillende leden van Shari4Belgium werden maandenlang geobserveerd, net zoals het hoofdkwartier in de Antwerpse Dambruggestraat waar er gevechtstraining werd gegeven.

Een van die geobserveerde leden was overigens Jejoen Bontinck. Nadat Jejoen naar Syrië was vertrokken, vertelde zijn vader in de media dat hij het gerecht herhaaldelijk had gewaarschuwd voor de radicalisering van zijn zoon, maar dat de overheid niet ingreep. In werkelijkheid werd zijn zoon toen al maandenlang in het oog gehouden als potentiële Syrië-strijder.

Corrigeer

NIEUWS