Tien tips voor startende lopers

© *

Evy Gruyaert veroorzaakte zes jaar geleden een hype als het gezicht van Start to Run. Iedereen die er ooit aan begon, maar het lopen sindsdien een beetje heeft laten hangen, krijgt nu een nieuwe kans. Tien tips voor wie er opnieuw wil invliegen.

1. Lopen is een blessuregevoelige sport en een goede voorbereiding is dus essentieel. Als je ouder bent dan 35, is het aangeraden om vooraf een onderzoek te laten doen bij de dokter. Informatie over de sportmedische keuringen vind je bij Energy Lab.

2. Heb je last van veel overgewicht (meer dan tien kilo te veel)? Probeer dan eerst een andere sport die je gewrichten minder zal belasten, zoals zwemmen, wandelen of fietsen.

3. Investeer in een goede loopschoen. Die vangt voor jou de meeste schokken op en vergemakkelijkt het lopen aanzienlijk.

4. Warm jezelf op voordat je begint te lopen, met bijvoorbeeld vijf minuten snelwandelen.

5. Doe na elke looptraining een paar stretchoefeningen. Stretchen doe je beter na je opwarming. Op het einde van de training kan stretchen een nadelig effect hebben doordat je kleine spierscheurtjes die je opgelopen hebt tijdens de training, nog verder zal uitrekken.

6. Tijdens het lopen moet je in de opbouwfase nog kunnen praten. Ben je buiten adem? Dan gaat het te hard voor jou.

7. Loop nooit twee dagen na elkaar, je spieren moeten minstens één dag recupereren.8. Plan de trainingen in je agenda.

9. Verzorg je vochtopname voorafgaand en na de training. Zo raakt je lichaam niet uitgedroogd.

10. Ken jezelf. Schakel een medeloper in als je sociale controle nodig hebt. Loop in je eentje als je trainingen te veel laat afhangen van de goesting van de ander.

Lees hier alles over 'Restart to Run'

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer