Eén verdachte aanslag gedood, andere gearresteerd en gewond naar ziekenhuis gebracht

Politie pakt tweede verdachte op na enorme klopjacht

De nachtmerrie voor de inwoners van Boston is voorbij: de tweede verdachte van de aanslagen, Dzhokhar Tsarnaev (19), is opgepakt door de politie. Aan de arrestatie ging een klopjacht vooraf, die liefst 28 uur duurde. De agenten kregen applaus van de buurtbewoners toen ze wegreden.

Bij de grootschalige klopjacht werden 9.000 zwaarbewapende agenten, explosievenexperts en SWAT-teams ingezet. Hun doel? De tweede verdachte vinden van de bomaanslag die maandag in Boston aan drie mensen het leven kostte.

Dzhokhar Tsarnaev

De man die gezocht werd, de tweede verdachte van de aanslag en het schietincident in Boston, was de 19-jarige Dzhokhar Tsarnaev. Net op het moment dat de politie aankondigde dat de bewoners van het stadje Watertown hun huis weer mochten verlaten en dat de klopjacht nog niets concreet had opgeleverd, meldden Amerikaanse media als CNN en The Boston Globe dat de agenten de tweede verdachte op de hielen zat.

Er waren heel wat geweerschoten te horen in de buurt van een boot, die op een trailer in een tuin stond in Watertown, de voorstad van Boston waar de klopjacht plaatsvond. De dader zou zich daar bloedend in verschuilen. Het huis lag net buiten de perimeter die de politie eerder had afgebakend.

Hij zou meermaals beschoten zijn door de politie. Een buurtbewoner die zijn huis verliet, zag een bloedspoor richting de boot gaan. Toen hij er ging kijken en onopvallend het zeil van de boot wat omhoog deed, zag hij een bloedende man zitten. Hij heeft toen meteen de politie gebeld. 

De agenten wisten niet of de verdachte gewapend was en of hij explosieven bij zich had, dus werd geen enkel risico genomen. Volgens de politiescanner zat de verdachte recht in de boot en kregen agenten de opdracht niet te schieten. De agenten, die er met een zeventigtal aanwezig waren, zetten flitsgranaten in om hem in de war te brengen.

Volgens de politie heeft de gewonde man in de boot pogingen gedaan om vuur te stoken, maar is dat hem niet gelukt. Hij was aan het praten met de politie, die geregeld riep dat de jongeman naar buiten moest komen met zijn armen omhoog.

Plots kwam er applaus van de agenten en stapten heel wat politiemensen weg van de boot en het gebied waar de verdachte zich verschanst. De verdachte bleek gevat te zijn. Hij werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Hij is er erg aan toe, bevestigen de hulpdiensten.

Applaus

De agenten kregen een indrukwekkend applaus van alle toestromende mensen. Zij hadden niets dan lof voor het harde werk van de hulpdiensten. 'Het is fantastisch wat ze gedaan hebben', vertelde een dolenthousiaste vrouw aan NECN. 'We hebben een hele dag thuis gezeten, maar het was het waard. Eindelijk kunnen we weer rustig slapen.'

Ook de politie zelf was enthousiast. In een gezamenlijke persconferentie van alle hulpdiensten die betrokken waren, schemerden duidelijk de woorden 'We hebben gewonnen' en 'Met Boston valt niet te sollen' door.

Klopjacht legt Boston lam

Het leven in Boston lag vandaag volledig stil door de actie, want bewoners moesten in hun woning blijven. Dat verbod werd later opnieuw versoepeld, maar de politie vroeg de inwoners wel om waakzaam te zijn voor verdachte pakketten langs de weg, mogelijk explosieven die werden achtergelaten.

Net zoals MIT hielden ook de andere universiteiten in de buurt - zoals Harvard, Northeastern en Suffolk - de deuren gesloten, alsook alle andere scholen in de buurt.

Gecontroleerde ontploffing

Tijdens de klopjacht hebben de agenten heel wat verdacht materiaal gevonden. 'We gaan dat gecontroleerd laten ontploffen', klinkt het bij de politie. 'Dat is de veiligste manier om het mogelijke gevaar van het materiaal te neutraliseren.' Om welk materiaal het gaat, wil de politie niet zeggen.

Broer doodgeschoten

De twee broers, Dzhokhar en de 26-jarige Tamerlan Tsarnaev, raakten donderdagavond verwikkeld in een gewelddadige confrontatie met een grote politiemacht. Het schietincident begon donderdagavond op de MIT-universiteitscampus, drie kilometer van het centrum van Boston, om 22.48 uur plaatselijke tijd (04.48 uur Belgische tijd).

Een politieagent die instond voor de bewaking werd neergeschoten toen hij reageerde op ordeverstoring. De man is in het ziekenhuis aan meerdere schotwonden overleden, zegt procureur Michael Pelgro van Middlesex. Er vielen geen andere slachtoffers op de campus.

De broers gingen op de vlucht in een gestolen wagen - een zwarte Mercedes Sedan - richting Watertown, gevolgd door tientallen politieauto's. Die probeerden ze van zich af te schudden met geweerschoten en door explosieven uit de wagen te gooien, aldus The Boston Globe. Nog een politieagent raakte daarbij zwaargewond. Bewoners werden opgeroepen hun huis niet te verlaten en niemand binnen te laten.

Foto's vrijgegeven

Op een persconferentie had de FBI donderdagavond de eerste foto's en videobeelden getoond van twee verdachten van de aanslagen tijdens de marathon in Boston maandag. Bij die aanslagen kwamen drie mensen om het leven en vielen meer dan 170 gewonden.

De twee door de FBI geïdentificeerde verdachten wandelen op de getoonde videobeelden samen door de menigte aan de aankomstlijn van de marathon.

 Tweets

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees