Eigenaars houden begeleide bezoeken op Erfgoeddag

Nedermolen na 60 jaar weer maalvaardig

Nedermolen na 60 jaar weer maalvaardig

Stefaan Vanderdonckt en zijn gezin gunnen zondag het publiek een kijkje in hun gerestaureerde Nedermolen. Foto: pdv

Melden -

De in verval geraakte Nedermolen in Pladutse, op de grens van Melden met Zulzeke, is na zestig jaar weer in eer hersteld. Op zondag 21 april, ter gelegenheid van Erfgoeddag, openen de eigenaars de deuren van hun gerestaureerde watermolen.

Het domein van de Nedermolen is al verschillende generaties in handen van de molenaarsfamilie Vanderdonckt. Maar sinds zowat halfweg de jaren 1900 werd niet meer gemalen en nadien geraakte de watermolen in verval.

Begin 2000 zetten de huidige bewoners Stefaan Vanderdonckt en Hilde Demets de eerste stappen om de molen als monument beschermd te krijgen en om tegelijkertijd een restauratiedossier op te starten.

De Nedermolen, die aanvankelijk een olieslagmolen was, dateert van 1574. De hoeve met watermolen is sinds 1861 eigendom van de molenaars- en landbouwersfamilie Vanderdonckt.

‘Toen we in 1997 onze intrek in de hoeve namen, was er heel wat te restaureren', vertelt Stefaan Vanderdonckt. ‘Zeker het molengebouw was in verval geraakt nadat toen al zo'n vijftig jaar niet meer werd gemalen. In die periode werd door de stad Oudenaarde een belasting op verkrotting en verval ingevoerd en dat was eigenlijk de aanzet om aan een restauratie te denken. We wisten ook dat Monumenten en Landschappen eerder al pogingen had ondernomen om de molen te beschermen. In 2001 stapten we dan zelf naar de bevoegde dienst om te kijken wat mogelijk was. We werden er met open armen ontvangen. In 2003 werd de molen beschermd als monument en werden de hoeve en omgeving beschermd als dorpsgezicht. We hadden toen ook al ons restauratiedossier klaar.'

In een eerste fase werd het karkas van de Nedermolen gerestaureerd en begin 2011 werd met de renovatie van het technisch gedeelte gestart. Stefaan Vanderdonckt: ‘Het was uiteraard een heel karwei. Bij een dergelijke ingrijpende restauratie weet je wel waaraan je begint, maar niet altijd waar het eindigt. Maar vandaag is onze watermolen, die gevoed wordt door de Meulebeek, weer helemaal maalvaardig. Het is nu uitkijken op welke manier we activiteiten in de molen kunnen organiseren. Zo hebben we al kleine tentoonstellingen gehad. Het is ook de bedoeling om toch een beetje te malen, maar dan wel niet om den brode.'

Op zondag 21 april kan je van 10 tot 18 uur de gerestaureerde Nedermolen bezoeken. Voorts worden artisanale maaldemonstraties gehouden en kan je ook een wandeling maken in de nieuw aangelegde hoogstamboomgaard.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio