Waals Ecolo-minister Henry wil met zelfde coalitie voort na 2014

Waals Ecolo-minister Henry wil met zelfde coalitie voort na 2014

Foto: BELGA

Waals milieuminister Philippe Henry (Ecolo) ziet de huidige olijfboomcoalitie met PS, Ecolo en cdH liefst samen doorgaan na de verkiezingen van 2014, ondanks de recente spanningen binnen de regering en forse interne kritiek op de groene ministers. Dat laat hij vrijdag verstaan in La Libre Belgique.

Henry maakt zich sterk dat het rapport van de Waalse regering aan het eind van de rit 'extreem positief' zal zijn. Hij denkt dan ook nu al aan een heruitgave van 'opnieuw zeer ambitieuze allianties', met name in olijfboomvorm. 'Dat lijkt me zeker mogelijk. Dat zou ons erg goed liggen', verzekert Henry.

Nochtans vroeg Ecolo coalitiepartners PS en cdH vorige maand nog formeel om bevestiging van hun trouw aan het Waalse regeerakkoord, na hevige kritiek op de groene ministers. Henry voelt zich naar eigen zeggen alvast goed in zijn vel met zijn portefeuille en tekent graag bij in de volgende legislatuur. Hij werpt zichzelf meteen ook op als kandidaat-lijsttrekker in Luik.

Geruchten over een toekomstige alliantie PS-MR zouden de groene wensen echter kunnen doorkruisen. Maar dat zou 'de slechtst mogelijke alliantie zijn die je kan hebben', waarschuwt Henry dan ook. 'Dat is slechts een project van machtsverdeling. Ecolo is beschikbaar om een echt politiek project te realiseren.'

En dat doet Henry dus liefst met PS en cdH. Op sociaal en socio-economisch vlak maken de convergenties het daar immers 'makkelijker' werken. 'Maar op andere punten bereiken we natuurlijk sneller een akkoord met de MR', blaast hij de liberale bruggen toch nog niet helemaal op.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees