500 studentenkoten op grond paters aan Voskenslaan

Guido Moons en Sebastien Cools hebben plannen met de site van de paters. Foto: fvv

GENT -

De site van de paters Redemptoristen in de Voskenslaan verandert dit najaar in een bouwwerf. Er komen 500 studentenkoten, een bezinningsruimte, een tehuis voor thuislozen en 35 appartementen. Voor de kerk bekijken de paters de mogelijkheid om er congressen en seminaries te organiseren.

De gemeenteraad buigt zich vanavond over de verkavelingsaanvraag van de paters Redemptoristen. Als die goedgekeurd wordt, kunnen de werken dit najaar eindelijk starten. ‘De bouw verloopt in clusters ', zegt Sebastien Cools van architecten- en studiebureau Arch & Teco.

‘We starten met de ondergrondse parking. Nadien volgt de eerste cluster : 500 studentenkoten aan de kant van campus Schoonmeersen van de HoGent. Dan is het aan het eigentijdse klooster, de ateliers voor mensen met een mentale beperking en het centrum voor thuislozen van het CAW. Daar kunnen mensen die even op de dool zijn drie tot zes maanden verblijven.'

'Daarna bouwen we 35 appartementen en een vieringsruimte. Als sluitstuk volgt aan de kant van de Voskenslaan de bouw van een eengezinswoning met op het gelijkvloers een handelspand. Wat daar komt, is nog niet gekend.'

De clusters worden allemaal met elkaar verbonden door een groenzone. ‘In tegenstelling tot de eerste plannen hebben we beslist dat die openbaar domein worden. Net als de groenzone van 5.000 m 2die de paters voor een symbolische euro overdroegen aan de stad. Die groenzone grenst aan het Vina Bovy-park.' Als alles goed gaat, moet het project af zijn eind 2015.

Kerk mogelijk congrescentrum

Het oude klooster van de Redemptoristen, dat veel te groot was geworden voor de vijf paters die er nog woonden, ging in 2011 tegen de vlakte. Maar de kerk, een historisch waardevol gebouw uit het interbellum, bleef staan en werd ontwijd. Omdat ze een nieuwe vieringsruimte bouwen, zijn de paters op zoek naar een nieuwe bestemming.

‘Het wordt geen café of discotheek', benadrukt pater Guido Moons. ‘Op dit moment onderzoeken we met verschillende partners de mogelijkheid om er seminaries en congressen te organiseren. Een bedrijf dat een seminarie organiseert, kan er 's avonds eventueel ook een bedrijfsfeest houden. Maar het is niet de bedoeling dat daar elke avond pinten wordt gedronken.'

‘Met Arch & Teco hebben we er enkele maanden geleden een convent en een bedrijfsfeest gegeven bij wijze van test. En die was alleszins geslaagd', aldus Cools.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio