Sp.a wil dat Bourgeois gemeenten aan grondrechten herinnert

Sp.a wil dat Bourgeois gemeenten aan grondrechten herinnert

Yamila Idrissi Foto: BELGA

Meerderheidspartij SP.A wil dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) een omzendbrief uitstuurt om de lokale besturen te herinneren aan het respect voor de fundamentele democratische rechten.

Vlaams parlementslid Yamila Idrissi is immers niet opgezet met de “schizofrene” houding van Bourgeois ten aanzien van het Boomse hoofddoekenverbod voor gemeenteraadsleden. “Hij spreekt zelf van een manifeste schending, maar onderneemt niets”, hekelt ze.

“Een gevaarlijk precedent voor de democratie”, reageren Idrissi en Vlaams fractieleider Bart Van Malderen. “Erg dat het zo ver moet komen. Dit bewijst nogmaals dat verbieden in deze een hellend vlak creëert dat tot absurde en schokkende conclusies leidt.”

Voor de socialisten maakt het niet uit of het nu gaat om “een hoofddoek, een keppeltje of een pin met een Vlaamse leeuw”. “Het is fundamenteel ondemocratisch”, verwijzen ze naar de godsdienstvrijheid en het recht op vrije meningsuiting. “Dit zijn fundamentele rechten gewaarborgd in de grondwet.”

“Om de stommiteiten van Boom structureel tegen te gaan” willen ze dat Bourgeois een omzendbrief uitstuurt. De socialisten zagen in het verleden immers al gelijkaardige voorstellen opduiken. “Het doet denken aan het voorstel van Zuhal Demir van N-VA in maart 2011 om levensbeschouwelijke symbolen in het parlement te verbieden (bij medewerkers, niet bij politici, nvdr.) en aan het voorstel van Anke Van dermeersch van Vlaams Belang in januari 2013 om hoofddoeken te verbieden voor gemeente- en districtsraadsleden in Antwerpen”, besluiten ze.

Corrigeer

NIEUWS