Gemeente vraagt 250.000 euro voor gerestaureerd monument

Rattenkasteel te koop

Rattenkasteel te koop

Het kasteel vormt een prachtig decor voor allerlei festiviteiten. Foto: osw

Waarschoot -

De voormalige priorij Onze Lieve Vrouw ten Hove, beter bekend als het Rattenkasteel staat te koop. De gemeente weet geen blijf met het gerestaureerde monument. Wie 250.000 euro neertelt, mag zich eigenaar noemen van het oudste burgerlijke gebouw van het Meetjesland.

Komende donderdag maakt de nieuwe bestuursploeg haar eerste begroting bekend. Opvallend punt is de verkoop van het eeuwenoude monument in de Kapellestraat. ‘Er zijn voor- en tegenstanders van een verkoop maar we kunnen met het gebouw niets doen’, zegt burgemeester Ann Coopman (CD&V). ‘Het gebouw is beschermd. Dat betekent dat je geen spijker in de muur mag slaan of een receptie geven omdat dan de historische vloer wordt bevuild. Er is bovendien geen parking, terwijl het kasteel toch in een uithoek van de gemeente ligt.’

Sinds de renovatie zeven jaar geleden vond het gebouw maar geen definitieve nieuwe bestemming. ‘We denken dat de bevolking in deze tijden eerder nood heeft aan betaalbare woningen, de aanpak van de wateroverlast, een onderhouden wegennet en een nieuw bedrijventerrein dan aan een leegstaand monument’, meent Coopman.

Lange tijd werd gezocht naar een investeerder die het gebouw voor bepaalde tijd in erfpacht zou krijgen, maar na vijf jaar wordt die hoop opgegeven. ‘We krijgen geen voorstellen meer binnen, enkel nog aanvragen voor evenementen waarbij het gebouw als decor kan gebruikt worden.’ Intussen dringen nieuwe kosten zich op.

De gemeente is niet langer tegen een verkoop gekant en heeft een bedrag van 250.000 euro in gedachten.

Daarvoor krijgt de koper een brok onvervalste geschiedenis. De bouw gaat terug tot de jaren 1400 en deed toen dienst als woontoren voor de rijke Gentenaar Simon Utenhove. Het bakstenen gebouw is het oudste woonhuis in de regio. Om zijn plaatsje in de hemel te verdienen, schonk Utenhove in 1444 zijn woontoren aan de kerk en liet die verbouwen tot een klooster. In 1649 vertrokken de Cisterciënzers uit de priorij. Sindsdien werd het gebouw in Waarschoot bewoond door pachters. De priorij werd in 1796 verkocht en kwam in privé handen terecht. Het gebouw werd een ruïne tot het in 1992 voor een symbolische frank in handen van de gemeente Waarschoot kwam.

Marc Sleen

In die periode was er sprake van dat het gebouw zou worden omgetoverd tot een stripmuseum. De priorij Onze-Lieve-Vrouw ten Hove staat immers ook bekend als het ‘Rattenkasteel’. Toch was het niet het gebouw dat model stond voor Marc Sleens vierde Nero-boek ‘Het Rattenkasteel’ uit 1953. Sleen koos daarvoor het ‘Hof ter Brugge’ in Erps-Kwerps. Maar Sleen, die als kind vaak in Waarschoot kwam, ontleende wel de volkse naam. Nog tal van andere plannen volgden, maar een echte nieuwe bestemming kwam er nooit.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio