Tien windmolens op Eilandje in Zwijnaarde

Tien windmolens op Eilandje in Zwijnaarde

Foto: google maps

ZWIJNAARDE - Er mogen tien windmolens gebouwd worden op het bedrijventerrein Eiland langs de E40 in Zwijnaarde. Dat werd woensdag beslist door het Oost-Vlaamse provinciebestuur. In Melle wordt het bestaande windpark uitgebreid met zeven molens.

Het provinciebestuur zet het licht op groen om in heel Oost-Vlaanderen 68 nieuwe windmolens te bouwen. De provincie wil tegen 2020 alle Oost-Vlamingen voorzien van groene stroom.

Bedrijventerrein het Eiland in Zwijnaarde werd uitgekozen als een goede locatie. Er mogen tien windmolens komen. Het terrein naast de E40, vlakbij het nieuwe Arteveldestadion wordt de komende jaren ontwikkeld door Stad Gent. 

‘Het gaat om een voorzet. Het proces voor de aanvragen en vergunningen voor de windmolens, kan nu beginnen’, benadrukte eerste gedeputeerde Alexander Vercamer. De eerste molens kunnen begin 2015 draaien.

De beslissing staat los van toekomstige windmolenprojecten in de Gentse Kanaalzone, waar het Vlaams Gewest het beleid bepaalt.

Participatie

Oost-Vlaanderen verplicht projectontwikkelaars vanaf nu om twintig procent van de molens in een park open te stellen voor participatie. ‘Zo kunnen bewoners en besturen hun eigen windmolen bezitten en exploiteren’, klinkt het.

EnerGent, een groep Gentenaars die een coöperatieve wil oprichten om een windmolen te bouwen, is tevreden. ‘Dit is de eerste stap naar een betere verdeling van de lasten en lusten. Maar EnerGent en REScoop, de koepel van energiecoöperaties, vragen vijftig procent. We hopen dat de provincie ons betrekt bij de invulling het begrip participatie. ’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio