Inwoners Kerkstraat Lembeke reageren geschokt

Ex-legionair zwaargewond bij oppoetsen van granaat

David Haelman herstelt in het UZ in Gent van zijn verwondingen. Foto: fvv

Lembeke -

De bewoners uit de Kerkstraat in Lembeke lijken aan een kleine ramp ontsnapt. Een buurtbewoner bewerkte een stuk munitie en raakte hierbij zwaargewond. De ontmijningsdienst bracht het explosief uiteindelijk tot ontploffing op een verlaten stuk grond.

Het hele verhaal begint woensdagmorgen met een luide knal in de Kerkstraat, pal in het centrum van Lembeke.

‘Heel de buurt werd opgeschrikt’, vertellen klanten in een kapperszaak. ‘Omstreeks 11 uur hoorden we een dof geluid. In geen tijd stonden alle omwonenden op straat. Ondanks het lawaai was er niks te zien. Even later arriveerde de politie en kwam er een ziekenwagen aangereden. De bewoner van het huisnummer 16, David Haelman (39), werd meteen door de ambulance weggevoerd.’

De man zelf, die herstelt in het UZ Gent, is ex-legionair (een soldaat in het Franse Vreemdelingenlegioen) en kan het verhaal gelukkig zelf nog navertellen.

‘Ik had de mortiergranaat in de Ardennen gevonden’, vertelt Haelman van op zijn ziekbed. ‘Ik zag dat het springtuig geen ontsteker meer had. Ik wilde het in mijn tuin reinigen om het nadien als verzamelobject te houden. Ik heb de mortier opgepoetst met een elektronisch toestel en vermoedelijk is door de warmte een stof in de mortier onstabiel geworden met een ontploffing tot gevolg. Ik heb 20 jaar ervaring in het leger maar toch kan een ongeluk als dit altijd gebeuren.’

De man raakte zwaargewond aan de benen. ‘Aanvankelijk was er sprake van amputatie’, vertelt David. ‘Gelukkig is de dokter mij daarnet komen zeggen dat het niet nodig zal zijn. Ik heb wel veel splinters in mijn handen en in mijn gezicht. Mijn gehoor is aangetast. Dat laatste is waarschijnlijk van tijdelijke aard. Ik heb een fout gemaakt én heb veel geluk gehad. Ik bleef altijd bij bewustzijn en heb zelf de hulpdiensten kunnen verwittigen. Nu hou ik de moed er in. Ik zal zoiets beslist nooit meer doen.’

De politie beveiligde woensdagmorgen het projectiel ter plaatse. ‘We hebben meteen, volgens de voorschriften, de ontmijningsdienst Dovo op de hoogte gebracht’, zegt commissaris Marino Longeville van de politiezone Meetjesland Centrum.

‘Zij oordeelde dat het te gevaarlijk was om de granaat mee te nemen en zochten een open plek om die tot ontploffing te brengen.’ De klus werd donderdagmiddag in de Rysselhofstraat in Kaprijke uitgevoerd.

‘We moeten de zaak niet dramatiseren,’ besluit Longeville. ‘Maar laat het een les zijn dat je niet aan munitie moet gaan prutsen.’ Het slachtoffer is niet langer legioensoldaat en wilde over enkele maanden beginnen als zelfstandig lasser.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio