Deputatie keurt in beroep bouwvergunning goed

"Diamant aan Sint-Pietersstation past perfect in omgeving"

GENT - De Oost-Vlaamse deputatie heeft donderdag de bouwvergunning voor een diamantvormig kantoorgebouw voor de bank ING aan het station Gent-Sint-Pieters in beroep goedgekeurd. 'Het bijzonder architecturale ontwerp past perfect in de omgeving', zegt gedeputeerde Hilde Bruggeman.

Het kantoorgebouw moet de nieuwe Oost-Vlaamse hoofdzetel van ING-bank worden. Een ontwerp dat het gerenommeerde Amerikaanse architectenbureau Asymptote maakte, werd afgeschoten door het Gentse stadsbestuur wegens 'te grootschalig'. De bouwaanvraag werd geweigerd.

Perfect

Projectontwikkelaar Sofa ging echter in beroep en kreeg donderdag gelijk van de deputatie. 'Het ontwerp past perfect binnen de krijtlijnen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP dat opgesteld is voor het terrein. Het gebouw past perfect in de omgeving', zegt gedeputeerde Hilde Bruggeman vrijdag.

'Bij het opstellen van het GRUP werd eerder al beslist wat er ruimtelijk kan en niet kan op het terrein. Wij moeten die afweging niet opnieuw maken, maar het plan toetsen aan het GRUP. Dit gebouw past daar perfect binnen.'

Hoogte

De bouwvergunning werd goedgekeurd onder enkele kleine voorwaarden over de mobiliteit. 'Maar er zijn geen essentiële voorwaarden opgelegd over de hoogte of de grootte van het gebouw', zegt Bruggeman.

'Het zal een nieuwe landmark worden dat mensen aantrekt naar het nieuw ontwikkelde gebied. Andere steden dan Gent zetten ook vaak dergelijke landmarks in nieuwe gebieden.'

Protest

Het complex komt aan de Fabiolalaan, in de indertijd geweigerde bouwvergunning zou het gebouw maximaal 32,94 meter hoog worden, acht verdiepingen tellen met een totale vloeroppervlakte van 17.000 vierkante meter.

De bewoners kunnen nog protesteren bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Maar daardoor wordt de bouwvergunning niet meer opgeschort.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio