Oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools is Orangist

‘Jammer dat de Nederlanden uiteenvielen’

‘Jammer dat de Nederlanden uiteenvielen’

Bob Cools noemt zichzelf een Orangist. Foto: was

ANTWERPEN -

Een eenmaking tussen Vlaanderen en Nederland komt er wellicht nooit. Maar een ‘Orangist’ als oud-burgemeester Bob Cools zou dat wel zien zitten. ‘Ik heb een warm hart voor het Nederlandse koningshuis. De troonsopvolging volg ik dinsdag zeker.

‘Ik zie Nederland bijna liggen als ik uit het raam van mijn appartement op Linkeroever naar buiten kijk’, vertelt oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools. Cools was burgemeester van Antwerpen van 1983 tot 1994, maar is vol lof over Nederland. Over het koningspaar, over de mentaliteit. Hij noemt zichzelf een Orangist.

‘Dat zijn mensen die het jammer vinden dat de Nederlanden in 1585 zijn uiteengevallen. Een rampzalige gebeurtenis. We zouden een belangrijke Europese macht zijn geweest, zeker economisch, met alle grote havens en de belangrijkste chemische cluster van de wereld. Ook militair zouden we sterk hebben kunnen staan. We zouden als buffer tussen de groten wellicht nooit een Eerste en mogelijk ook geen Tweede Wereldoorlog hebben gekend.’ De Orangisten zijn een verzameling mensen die dezelfde mening zijn toegedaan, zoals Louis Tobback en Antwerps schepen Philip Heylen.

‘Als ik onze Noorderburen hoor zeggen dat de Benelux overbodig is binnen Europa, ben ik niet akkoord. Het is het enige dat overschiet van de Nederlanden. Binnen een Europa met 27 lidstaten is het goed dat er mensen zijn die dezelfde taal spreken. We hebben de Schelde als gemeenschappelijk patrimonium. Nederlandse bedrijven en inwoners in Antwerpen zijn een goede zaak. Daar kunnen we alleen maar voordelen bij hebben. De Benelux is veel te vroeg op een laag pitje gezet. Dat had nooit mogen gebeuren. ’

Een eenmaking komt er nooit, beseft ook Cools.

‘Er zouden nogal wat mensen op hun achterste poten staan’, lacht hij.

‘We zijn ons minder en minder bewust van het verleden. Wie weet nog van de vroegere eenheid?’ Volgens Cools hebben de Belgenmoppen in Nederland en die over Nederlanders in Vlaanderen het imago van kibbelende buren altijd versterkt.

‘Maar er worden evenveel moppen gemaakt door Fransen over Britten. Dat is universeel.’ Commandant van OranjeCools zal de troonsopvolging dinsdag geboeid volgen.

‘Op televisie. Wees gerust. Ik ga niet buiten staan met een vlag. Maar ik voel me meer verbonden met het Nederlandse koningshuis dan met het Belgische. Al is het maar omdat ik al vijftien jaar officieel commandant ben in de Orde Van Oranje-Nassau. Dat is de hoogste decoratie die ik ooit heb gekregen. Ik heb ooit de eer gehad om de Nederlandse koningin te ontmoeten in Antwerpen. Ik was vol bewondering over hoe zij voor de vuist het woord voerde.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio