Celebs

Liveshow van succesvol tv-programma maakt verwachtingen niet waar in Sportpaleis

‘Top Gear Live België' stelt teleur

Op hier en daar wat vlammen na bleef het explosieve karakter van de tv-shows achterwege.

‘Top Gear Live’ had gisteren weinig pk onder de motorkap in het Sportpaleis. In Moskou werd aan bungeejumpen met een wagen gedaan, maar Antwerpen moest genoegen nemen met James May die rondtufte in een omgebouwde wasmachine.

De show begon nochtans veelbelovend, met presentatoren Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May die op een mobiel podium de arena inreden en daarmee gierend bochten namen. Met in dat podium de ronkende motor van een Corvette verwerkt, natuurlijk. Zo gaat dat wanneer je knutselen aan wagens tot kunstvorm verheft. Hardrock schalde luid door het uitverkochte Sportpaleis en het publiek snoof gulzig de geur van verbrand rubber. Helaas was op dat moment het beste gepasseerd en parkeerde de show zichzelf op de pechstrook.

Wasmachine

Top Gear is het meest toonaangevende automagazine ter wereld. Elke aflevering van het Britse tv-programma haalt vlot 350 miljoen kijkers wereldwijd. De sleutel van dat succes: alles kan, alles mag. Dat Jeremy Clarkson geen blad voor de mond neemt en geregeld hele bevolkingsgroepen voor de borst stoot, geeft de reeks extra peper. Maar in Antwerpen geen werklozen of vredesactivisten die werden geschoffeerd en evenmin die stevige total loss waarop iedereen zat te wachten. Verder dan een lichte botsing bij een spelletje curling ging het niet.

Eerdere haltes van de Top Gear Live-tournee lezen nochtans als een sensationeel draaiboek. In Zuid-Afrika nam een buggy een dubbele looping – een wereldprimeur – en op het Rode Plein in Moskou werd aan bungeejumpen met een wagen gedaan. België daarentegen mocht James May aanvuren die met 10 kilometer per uur rondtufte in een omgebouwde wasmachine. In de ‘Mediamarkt Missile’ meer bepaald, zoals hij zijn creatie fier doopte.

Het werd er niet beter op. Gezeten in een winkelkarretje levensgrote bowlingkegels omver keilen, de waaghalzen van Jackass deden het twaalf jaar geleden al. Met dat verschil dat het winkelkarretje deze keer werd afgevuurd door een Mustang.

The Stig

Halverwege leefde de show even op. Niets wat een knappe vrouw met vlammenwerpers niet geklaard krijgt, moet de crew hebben gedacht. Dat ze de vlam in twee Porsches mocht zetten, was een mooie bonus. Ook The Stig, de anonieme testpiloot die de presentatoren trouw bijstaat, had het publiek meteen op zijn hand. Jammer genoeg moest hij daarna ietwat knullig polo spelen vanop op een brommertje. Een wedstrijdje dat bovendien eindeloos leek te duren.

Hoewel het explosieve karakter van de tv-shows ver achterwege bleef, loerde de keerzijde van tv om de hoek: een reclameblok op groot scherm aan het begin van de show en een compilatiefilm met hoogtepunten uit de serie. Goedkoop vulsel voor een show van amper 80 minuten, met een prijskaartje van 40 tot 99 euro.

Gelukkig had Jeremy Clarkson aan het einde van de show nog wat goede raad klaar. ‘Als je zo dadelijk naar huis gaat, besef dan dat je op de openbare weg rijdt en jouw wagen een dodelijke machine is. Geef dus maar flink gas.’ Oef, we dachten bijna dat ze soft waren geworden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees