Geens: 'Voorkomen dat we met Tobintaks in eigen voet schieten'

Geens: 'Voorkomen dat we met Tobintaks in eigen voet schieten'

Minister van Financiën Koen Geens. Foto: BELGA

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) belooft 'omzichtig' te werk te gaan bij de invoering van een Tobintaks, zoals afgesproken met tien andere Europese landen. Hij reageert daarmee op forse kritiek van Belfius-topman Alfred Bouckaert en andere bankiers. Geens is 'heel erg gewonnen voor de taks', maar erkent in Het Laatste Nieuws en De Morgen dat voorzichtigheid geboden is.

Elf Europese landen, waaronder België, besloten begin dit jaar om de belasting op financiële transacties in te voeren. De financiële sector is daar echter niet gerust in. 'Als die taks niet wordt aangepast, zullen we verlies lijden', trok Belfius-topman Bouckaert op de RTBF-radio aan de alarmbel. Daardoor zou volgens hem ook het herstel van de genationaliseerde bank in gevaar komen.

‘Taks schiet doel voorbij’

Ook sectorkoepel Febelfin is tegen de Tobintaks. 'Hij schiet niet alleen zijn doel voorbij, hij is bovendien contraproductief', stelt gedelegeerd bestuurder Michel Vermaerke. 'Negentig procent van de transacties die belast zouden worden, dient net om het risico van de banken te beperken en de liquiditeit te garanderen.'

Dat Febelfin tegen is, verbaast minister Geens niet. Maar ook de Nationale Bank en het Agentschap voor de Schuld waarschuwden al om niet in eigen voet te schieten, verduidelijkt hij. 'België heeft veel (interne) banken en er wordt ook veel verhandeld in onze schuld.'

'Iedereen ziet dat een taks op financiële transacties de inkomstenbron van de toekomst is, maar we moeten het evenwichtig aanpakken', aldus nog Geens. Voor de minister is het 'bij uitstek een dossier voor de volgende Europese legislatuur'.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees