‘Marie van de ezeltjes’ in de bloemen gezet

‘Marie van de ezeltjes’ in de bloemen gezet

‘In de gouden jaren kwamen wij met zeventien ezels naar het strand, nu nog met vier’, vertelt Marie Becue. Foto: mma

De Panne -

Marie Becue, ‘Marie van de ezeltjes’, werd zaterdag door haar dochter met een smoesje naar het strand gelokt en er door familie, burgemeester Ann Vanheste (SP.A) en schepen van Toerisme Bram Degrieck (CD&V) bedolven onder de bloemen.

Marie - zichtbaar ontroerd - doet voor de kinderen al 45 jaar tochtjes met haar ezels door het zand. Het gemeentebestuur beseft dat Marie een unicum is. Nergens anders bestaat die traditie nog. Vroeger trok Marie elke dag van haar thuisbasis op de Oosthoek met haar ezels naar het strand en een sliert auto's in haar zog.

‘Ik doe het nu en dan nog als het mooi weer is’, zegt Marie. ‘Het is te gevaarlijk geworden met al dat verkeer. In de gouden jaren kwamen wij met zeventien ezels naar het strand, nu nog met vier. Meer is niet nodig, de tijden zijn veranderd.’

‘Mama nam de traditie van haar schoonmoeder over, die er al in 1937 mee begon. Als zij ermee stopt, is het voorbij’, zegt dochter Elianne, die haar moeder een mooi fotoboek over de ezeltjes cadeau deed.

‘Ik hoop dat zij het nog een vijftal jaar volhoudt. Het is een intensieve taak, want de ezeltjes vragen veel aandacht. In deze tijd van computers en iPads zijn er ook amper nog kinderen die geïnteresseerd zijn in een ritje op een ezelsrug.’

‘Ik doe het voort zolang ik kan. Mijn ezeltjes zijn mijn leven. Het zijn lieve dieren. Ik maak me boos als er mensen aan hun oren trekken. Er zijn heel veel mensen die niet zo slim zijn als mijn ezeltjes’, besluit Marie Becue.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio