Dopingdokter Fuentes veroordeeld tot jaar gevangenisstraf

Dopingdokter Fuentes veroordeeld tot jaar gevangenisstraf

Foto: AFP

De rechtbank van Madrid veroordeelt de Spaanse dopingdokter Eufemiano Fuentes tot een jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de dopingzaak. Volgens de Spaanse rechter gaat het om 'inbreuken tegen de publieke gezondheid'. Fuentes mag bovendien vier jaar lang zijn beroep niet meer uitoefenen.

Ex-fysiektrainer Ignacio Labarta kreeg een gevangenisstraf van vier maanden. Fuentes' zus Yolanda, tevens arts, Manolo Saiz en Vicente Belda, de voormalige ploegleiders van Liberty Seguros en Kelme, werden vrijgesproken op het spraakmakende proces.

De rechter in Madrid was dus mild voor de beklaagden, want de openbare aanklager had celstraffen tussen een en twee en een half jaar geëist. Het proces vond van begin januari tot begin april plaats. Dokter Fuentes werd ervan verdacht het brein te zijn achter een dopingnetwerk dat in 2006 ontmanteld werd. Omdat dopinggebruik nog maar sinds 2007 een misdrijf is in Spanje, konden ze er niet voor veroordeeld worden.

Rechter Julia Patricia Santamaria was daarnaast van oordeel dat de 211 bloedzakken die in 2006 bij Fuentes in beslag werden genomen niet ter beschikking gesteld worden van het Wereldantidopingagentschap WADA en andere burgerlijke partijen. Het WADA, de Internationale Wielerunie UCI en het Italiaans Olympisch Comité CONI willen de inhoud van de bloedzakken vergelijken met het DNA van wielrenners die mogelijk klant waren bij Fuentes. Zo kunnen deze organisaties eventuele sportieve sancties opleggen.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.