Gent schrapt verbod op hoofddoek vanaf juni

archiefbeeld Foto: WAS

GENT - Wellicht vanaf juni is het mogelijk dat een moslima met hoofddoek een Gentenaar bedient aan een stedelijk loket. Dankzij 5.500 handtekeningen moet de gemeenteraad zich opnieuw uitspreken over de kwestie, en nu al staat het vast dat SP.A en Groen het hoofddoekverbod in dat geval naar de prullenmand verwijzen.

2.500 handtekeningen van Gentenaars waren zelfs al voldoende geweest. Maar het zijn er uiteindelijk veel meer geworden. Die handtekeningen zijn nodig om een burgerinitiatief op poten te zetten. Daarvoor moet één procent van de inwoners een petitie ondertekenen. ‘Het liep echter vlotter dan verwacht’, zegt Cindy Raes van vrouwenorganisatie Al Minara. Het burgerinitiatief betekent met de huidige politieke constellatie dat het hoofddoekenverbod wordt afgeschaft, nadat CD&V, Open VLD en Vlaams Belang het eind 2007 hadden ingevoerd.

Gisterenavond startte het Minderhedenforum, de belangenvertegenwoordiger van etnisch-culturele minderheden, de telling. Het resultaat: 5.500 handtekeningen onder de vraag om het thema opnieuw op de gemeenteraad te agenderen.

Op 7 mei ontvangt burgemeester Daniël Termont (SP.A) de handtekeningen en begint de procedure te lopen. Naar alle waarschijnlijkheid staat het hoofddoekverbod op 27 mei op de agenda van de gemeenteraad.

De raadsleden zullen meteen ook over de kwestie stemmen. Kartelpartners SP.A en Groen, die meer dan de helft van de zetels in handen hebben, zegden eerder al dat ze het hoofddoekverbod dan meteen zullen afschaffen. Grote verliezer is de Open VLD van Mathias De Clercq, die niet staat te springen om het hoofddoekverbod weer af te schaffen. Maar mathematisch zijn de liberalen overbodig en daarom niet bij machte om de roodgroene coalitiepartners tegen te houden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio