RECENSIE. Balthazar laat de muziek spreken in uitverkochte Botanique

© Chris Lanssens

© Chris Lanssens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De Belgische trots Balthazar heeft in de Botanique voor een uitverkochte Orangerie getoond waarom veel mensen het de groep van het moment noemen. Het optreden was meteen de start van Les Nuits Botanique, een concertreeks die tot 26 mei duurt met gasten zoals Seasick Steve, Miles Kane, Daan en veel meer.

Chris Lanssens

Beginnen deed Balthazar met het zweverige 'Later', waarbij sprookjesachtige vioolklanken door violiste Patricia Vanneste de zaal in werden gestuurd en het publiek kon wegdromen. Na een enthousiaste 'Bonjour!' van zanger Jinte Deprez ging de bal echt aan het rollen met nummers zoals 'The Boatman', 'I’ll Stay here' en 'Blues For Rosann'. Songs die luidkeels meegezongen werden door de bomvolle zaal.

Het valt op hoe sterk Balthazar nummers live kan brengen. De knappe samenzang van de bandleden is een groot pluspunt op het podium. Ze beheersen ook stuk voor stuk hun instrument op hun eigenwijze manier en durven te experimenteren door tijdens het optreden andere elementen toe te voegen aan hun songs.

Eén van de hoogtepunten van het concert was het ijzersterke 'Lion’s Mouth (Daniel)', waarbij de stem van zanger Maarten Devoldere de zaal muisstil kreeg. Niemand durfde de fragiele stiltes in het nummer te doorbreken.

Terwijl de band aan het laatste nummer, 'Blood Like Wine' begon, ontbrak er één persoon op het podium: de bassist. Toen die het podium op kwam, vlogen de zware baslijnen van het nummer door de Orangerie, die de komst van de grote climax aankondigden.

Ook tijdens dat laatste nummer kreeg Balthazar het publiek muisstil. Tijdens de laatste zinnen werd het zelfs zo stil dat je de airconditioning kon horen blazen.

Geen podiumbeesten

Balthazar heeft geen charismatische frontman of een spectaculaire lichtshow mee, maar de vraag is of ze die wel nodig hebben. Als een Duracell-konijn heen en weer lopen op het podium, het publiek aanmanen om mee te klappen of een lading bindteksten (in gebrekkig Frans) uit hun mouw schudden, dat zijn uitzonderingen tijdens optredens van de band. Balthazar is een groep die de muziek voor zich laat spreken.

Tickets voor een optreden van Balthazar zijn schaars, hun tour is bijna volledig uitverkocht. Maar deze zomer zien we ze weer op verschillende festivals op eigen bodem en ook in het buitenland.

Balthazar speelt op donderdag 4 juli in The Barn van Rock Werchter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen