Celebs

Op de set van FC De Kampioenen-film in Zuid-Frankrijk

‘Dit is ons laatste cadeau aan de fans’

De voltallige Kampioenen-cast voor het indrukwekkende wijnkasteel, waar de film wordt opgenomen.

De fans zitten al goed drie jaar op hun honger, maar de opnames van de langspeelfilm over FC De Kampioenen zijn nu toch gestart. De cast heeft de vertrouwde kantine ingeruild voor een prachtig wijnkasteel in de Provence en heeft met Mike Verdrengh een nieuwe smaakmaker in de gelederen. ‘Ook al wordt het een succes, een vervolg is niet aan de orde.’

‘Ik aard goed in Frankrijk. Daar zit m’n Ricard-verslaving ongetwijfeld voor iets tussen’, zegt Marijn Devalck lachend. Hij loopt er ontspannen bij op de filmset. Dat kan moeilijk anders, want Devalck heeft net als de rest van de cast vrij en luiert onder een stralende zon in de immense, groene tuin van het prachtige landhuis waar wordt gedraaid.

Een tweetal imposante kranen, om uit de hoogte te filmen, staat werkloos aan de kant. Alleen enkele tientallen gebroken wijnglazen springen uit de toon. De schade na een feestje van een steenrijke emir, een scène die de nacht voordien werd ingeblikt. Schade die – hoe kan het ook anders – werd veroorzaakt door Markske. Want de Kampioenen zijn dan wel op verplaatsing, de personages blijven wie ze zijn.

Devalcks personage, Balthasar Boma, is de spil van alle gebeurtenissen in de langspeelfilm van de serie FC De Kampioenen, die momenteel wordt gedraaid in het Zuid-Franse Grasse. Want Boma wil stoppen met de voetbalploeg om zich met zijn jonge echtgenote (Machteld Timmermans) te vestigen in een wijnkasteel in de Provence. Om het leed te verzachten, laat hij de Kampioenen overkomen voor een vriendenmatch tegen de lokale voetbalploeg, een tripje dat – u raadt het – al gauw ontaardt.

‘We móésten deze film nog maken, dat zijn we aan de fans verplicht, maar hij wordt ontegensprekelijk het einde van De Kampioenen. De kers op een mooie taart. Toch stond ik lang sceptisch tegenover het project, omdat ik vreesde dat het afbreuk zou doen aan de serie. En aan het eerste, afgekeurde scenario van enkele jaren geleden hield ik zelfs een heuse kater over’, vertelt Marijn Devalck.

De film wordt geregisseerd door Johan Gevers, die ook de laatste drie seizoenen van de serie voor zijn rekening nam. Hij komt in december in de zalen. Maar zelfs al wordt hij een kaskraker, een vervolg is voor Devalck niet aan de orde. ‘Alleen voor een parodie op de reeks, waarin de personages elkaar over enkele jaren toevallig tegenkomen in een rusthuis, mogen ze mij nog bellen.’

Ook Loes Van den Heuvel, sinds jaar en dag Carmen Waeterslaegers, noemt de film ‘een laatste cadeau’ voor de fans. ‘Omdat De Kampioenen te mooi zijn om zomaar te begraven. Van egotripperij is geen sprake. We doen dit niet om onszelf te bevredigen, maar om in schoonheid te eindigen. Dat we zo kritisch waren over de verhaallijn, bewijst dat we niet ondoordacht te werk willen gaan.’

Nachtwerk

De opnames zijn intens, want een groot deel van de scènes wordt ’s nachts ingeblikt. ‘Dat betekent hard doorwerken van 22 uur tot 6 uur en daarna wat slaap proberen te halen’, verduidelijkt producent Erik Wirix van Skyline Entertainment. Morgen wordt alles afgebroken en trekt de karavaan richting Avignon. Daar worden opnames overdag dan opnieuw afgewisseld met nachtwerk.

‘Het is een hel voor mijn bioritme, maar we kunnen ons geen vertraging permitteren. Hoe vlot het ook gaat, er is altijd tijd te weinig. Zeker aan het begin van de week was het moeizaam werken, want het regende onafgebroken. Maar het is ­kicken, zo’n film’, vertelt Herman Verbruggen, Markske in de serie.

Het is duidelijk: de acteurs zijn onder de indruk. ‘Een beetje Hollywood’, zo noemen ze het. ‘Gisteren (eergisteren, nvdr.) moesten we een scène opnemen met honderd figuranten. Dat is indrukwekkend, maar zo hoort het ook. De fans willen geen uitgerekte tv-aflevering zien, het verhaal moet weg uit de vertrouwde arena.’

In juni staan nog opnames in ons land gepland.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees