Hogeschool PXL organiseert eerste grote app-event in Vlaanderen

Nieuwe app maakt komaf met paswoorden

In de virtuele wereld staat Boer Frits in de keuken. Hij vertelt een verhaal aan de bezoekers. Foto: vrs

Hasselt -

In Hogeschool PXL kan het brede publiek vandaag terecht op de eerste editie van ‘Apps City’. De studenten konden er gisteren al terecht. Centraal staan mobiele applicaties bij smartphones en tablets. Er zijn doorlopend infosessies en workshops.

De, vaak handige, kleine toepassingen maken het leven dan wel een stuk makkelijker, maar met toepassingen zoals RunKeeper en Foursquare, applicaties die bijhouden waar de gebruikers zich bevinden, wordt er een stukje aan privacy ingeleverd. Ook op die nadelen gaat het evenement in. Maar het moet gezegd: heel wat van die apps maken het leven een stuk makkelijker en elke bedrijfstak lijkt wel met een eigen app op de proppen te komen die je meestal gratis of voor enkele euro’s kan afhalen van het internet.

Gedaan met aanmelden

Pieter-Jan Verspille (21) en Willem Verplanke( 22) zijn stagiair bij de webbedrijven achter het jongerenplatform Guido.be en testen een app die het virtueel leven makkelijker moeten maken. ‘Met deze app hoeven gebruikers zich niet meer aan te melden op verschillende websites’, zegt Pieter-Jan. ‘Je registreert je eenmalig en dan volgt er onmiddellijk een tweedimensionale streepjescode (QR-code) die kan gescand worden met een smartphone. Bij elke site die deelneemt aan het systeem verschijnt die code dan. Even de code inlezen volstaat om aan te melden. Gebruikers hoeven dus geen paswoorden meer bij te houden en de app, die nu nog in een testfase zit, is volledig gratis voor de gebruikers.’

Boer Frits wijst de weg

De firma Touching ontwikkelde De Boerentoer in Peer. In de iPad-app neemt boer Frits de kinderen en hun ouders door middel van een gps-gestuurde kaart mee langs meerdere landbouwbedrijven rond de Breugelhoeve. Als gebruikers langs een interessante plaats passeren, verschijnt er een boodschap op het scherm en ook boer Frits die uitleg komt geven.

Van bedrijf tot kind

‘Apps City’ is ook de plaats bij uitstek voor de moderne ondernemer. Wie de nieuwe technologieën in zijn zaak wil integreren, kan terecht bij programmeurs die de applicaties dan programmeren. Ook voor kinderen is de beurs heel interessant. Zij kunnen immers een eigen app bouwen waarmee ze een robotje kunnen besturen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio