Naar rijles voor elektrische fiets

© rr

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) maakt zich ernstige zorgen over de opmars van de elektrische fiets vanwege de vele ongevallen die ermee gebeuren. Volgens Groen haal je met sommige modellen ‘gemakkelijk 50 km per uur’, terwijl maximaal 25 per uur is toegelaten. Crevits stelt voor gewennings­cursussen te organiseren.

Werner Rommers

Crevits wond er in de commissie Mobiliteit geen doekjes om. ‘Het verschil in snelheid tussen gewone en elektrische fietsen is spectaculair. Ik maak me soms zorgen als men dat promoot voor senioren. Als ik de snelheid ervan zie, zou ik mijn vader of grootvader daar niet graag op zien zitten.’

Ook de snelheid waarmee deze fietsen optrekken, zint de minister niet.

Aanleiding voor haar kritische opmerkingen waren vragen over het stijgende aantal ongevallen met fietsers in ons land. Onder andere Groen-parlementslid Bjorn Rzoska wijt die stijging aan het legertje elektrische fietsen dat er de jongste jaren op onze fietspaden is bijgekomen.

‘Deze weggebruikers zijn vaak ouder. Ook ik sta versteld hoe snel een elektrische fietser vooruitgaat, met alle gevaren voor de gewone fietsers op datzelfde fietspad’, aldus Rzoska.

Crevits stelt voor gewenningscursussen voor senioren te organiseren, zo bevestigde ze vrijdag aan onze redactie. ‘Vermits zo’n elektrische fiets zich anders gedraagt, denk ik dat zeker senioren daarmee gebaat zijn.’ Uit cijfers die de minister in Nederland opvroeg, blijkt nu al dat er een groter aandeel mensen die met een elektrische fiets rondreden op de spoeddiensten terechtkomen, dan gewone fietsers.

Aparte fietspaden voor elektrische fietsen zijn in het volgebouwde Vlaanderen uiteraard onmogelijk. Maar Crevits wijst erop dat, waar het kan, fietspaden voortaan de volle drie meter breed zullen zijn. ‘Zo is meer plaats, gelet ook op de opkomst van brede, elektrische bakfietsen.’

Maar Groen eist nog meer maatregelen. Er is immers een nieuwe generatie elektrische fietsen in België te krijgen waarmee je volgens Groen tot bijna 50 km per uur haalt. ‘Het gaat onder andere om modellen van de Zwitserse fabrikant Flyer. Ik had eerder het gevoel met een brommer dan met een fiets te rijden’, aldus nog Rzoska, die enkele dagen geleden de fiets uitprobeerde.

Verboden, maarniemand treedt op

Het kabinet van Crevits beklemtoont dat zo’n fiets in ons land verboden is. ‘Elektrische fietsen mogen maar 25 km per uur halen. Boven die snelheid moet de elektrische motor zich uitschakelen’, zegt Crevits’ raadgever Patrick D'haese. In principe zou de FOD Economie de verkoop moeten verbieden, klonk het nog.

Maar bij de FOD Economie bleek gisteren dat zij niet kunnen optreden tegen de verkoop ervan, aldus woordvoerster Chantal De Pauw. Ook de FOD Mobiliteit heeft volgens zegsman Thomas De Spiegelaere geen instrumenten om deze fietsen uit de handel te halen. ‘Ons lijkt het dat de politie moet optreden’, klinkt het voorzichtig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen