Fruitbedrijf gaat vreemd voor bestuiving

Koreaans stuifmeel bevrucht perenbloesems

Koreaans stuifmeel bevrucht perenbloesems

Luc Vaes en zoon Roel hebben het druk met de bestuiving van de bloesems. Foto: els

Sint-Truiden/Nieuwerkerken -

Het fruitbedrijf Jacobs-Vaes uit Kortenbos test Zuid-Koreaans stuifmeel uit om zijn ‘Sweet Sensation’-peren te bevruchten. Het stuifmeel wordt diepgevroren ingevoerd en in een koelbox naar de plantages getransporteerd.

De ‘Sweet Sensation’ is een peer met rode blos en een aanvulling op de Belgische ‘Conférence’. De rode peer werd in Nederland ontwikkeld en wordt in België door de Belgische Fruitveiling verspreid en verhandeld. Ze is verwant met de Doyenné du Comice, een moeilijk te telen perenras. Voorts wordt ook de bestuiving met bijen elk jaar moeilijker.

‘Door de slechte weersomstandigheden was de oogst vorig jaar een ramp. Van onze 40 hectare plukten we maar enkele peren per boom. We willen geen herhaling. In Nederland lopen al een paar jaren testen met het Zuid-Koreaans stuifmeel. Vorig jaar was de oogst er normaal en we testen het product dit jaar bij ons uit. De investering van 20.000 euro lijkt gek, maar als het experiment lukt, wordt de investering ruim gecompenseerd door de hogere opbrengst en de hogere prijzen. Als het tegenvalt is het weggegooid geld’, zucht Luc Vaes.

De fruitteler was de voorbije dagen druk in de weer met de behandeling. Ook dat is een uitdaging. ‘We hebben dit jaar door de korte bloei maar een drietal dagen om de bloesems in de beste omstandigheden te bevruchten. Morgen is het wellicht te laat. We moeten de evolutie van de bloesems nauwgezet opvolgen. Ook de duur om het poeder te verstuiven is beperkt. Als het stuifmeel uit de zakjes van 20 gram komt, moet het binnen de drie uur op de bomen worden verneveld. Bij temperaturen hoger dan nul graad kiemt het en is het waardeloos’, vertelt Vaes.

Het ombouwen van de vernevelaar is ook al een huzarenstukje. Het bedrijf kocht een paar sproeimachines in Italië, waar ze worden ingezet in de kiwi-teelt. Zoon Roel, die een opleiding mechanica achter de rug heeft, bouwde de machines om voor de Haspengouwse plantages. ‘Voor behandeling van kiwi's waren de toestellen dichter bij de grond. We moesten ze hier in de hoogte opbouwen en beneden en boven sproeikoppen aanbrengen. Ook het hele systeem voor verneveling pasten we aan. Het poeder wordt via een aparte leiding aangevoerd en pas op de uithoeken met de vernevelaar vermengd’, legt Roel uit.

Het experiment wordt opgevolgd door het Proefcentrum Fruit, dat in de plantages van Jacobs-Vaes proefvelden met het stuifmeel van de Koreaanse Nashi-peer heeft aangelegd. Nederlanders komen regelmatig op bezoek en ook de BFV begeleidt zijn telers voor toepassingen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio