Dieren zijn kleine kopie van Arabische volbloed

Kleinste paard van Europa loopt rond in Ramskapelle

De eigenares deed de passie voor de Amerikaanse miniatuurpaardjes op tijdens een landbouwbeurs. Foto: nmi

KNOKKE-HEIST -

Op een weide in het polderdorp Ramskapelle loopt een paardje rond dat slechts vijftig centimeter groot is. ‘Het is het kleinste paardje in Europa’, zegt Karina Verougstraete. Zoon Sander heeft ondertussen al enkele Europese titels op zak met zijn miniatuurpaardje.

Met wat verbeelding kan je Fantasy in je binnenzak steken. Het paardje werd anderhalf jaar geleden geboren in Mini Horse World, dat deel uitmaakt van de stal Zeewind. Hoewel het miniatuurpaardje zeer aanhankelijk is, zal dat enige moeite kosten want het weegt zo'n vijftig kilo.

‘De passie voor Amerikaanse miniatuurpaardjes hebben wij tien jaar geleden opgedaan’, zegt Karina Verougstraete. ‘Wij hadden een huis gekocht en zochten naar een schaap of pony om op de weide te laten grazen. Heel toevallig kwamen wij op een landbouwbeurs in contact met Amerikaanse miniatuurpaarden. De vonk sloeg over en intussen lopen er twaalf miniatuurpaarden in de weide. Eerstdaags verwachten wij de derde geboorte’, vertelt Verougstraete.

De wat uit de hand gelopen hobby is uitgegroeid tot een ware passie. ‘In de voorbije jaren heeft mijn zoon Sander een fokprogramma opgemaakt. Daarvoor ging hij zelfs zes maanden naar Amerika en Frankrijk om alles te weten te komen van miniatuurpaardjes. Wat we in huis hebben, zijn paardjes afkomstig uit het Amerikaanse Texas, die een kopie zijn van een Arabische volbloed maar dan in het klein.’

Om voor het nageslacht van de paardjes te zorgen schuimt zoon Sander het internet af op zoek naar de passende hengst. ‘Het paardje moet voldoen aan bepaalde criteria zoals het hoofd, een lange nek, een korte rug en lange poten. Het moet alle kenmerken hebben van een echt raspaard. Om een passende bloedlijn en hengst te vinden gaan wij soms naar Frankrijk of Duitsland om de merrie te laten dekken. Acht keer op de tien volgt er een gunstig resultaat’, weet Karina Verougstraete.

De liefde voor de paardjes heeft ook al voor opmerkelijke titels gezorgd. ‘Sander is intussen een professionele trainer geworden en neemt deel aan alle internationale wedstrijden. Intussen is hij al drie jaar na elkaar Europees kampioen met het miniatuurpaardje dat hijzelf traint’, besluit Veroug­straete.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio