QWERTY legt de duimen voor KALQ voor mobiele apparaten

Een Indisch technologiebedrijf heeft naast QWERTY en AZERTY een nieuw toetsenbord ontwikkeld voor mobiele apparaten. KALQ zou heel wat schrijffouten voorkomen en de snelheid waarmee berichten geschreven worden, neemt aanzienlijk toe. Apple is momenteel niet van plan om zijn mobiele apparaten aan te passen.

Een e-mail schrijven op een tabletcomputer of een smartphone loopt niet voor iedereen van een leien dakje. Het gevoelsmatige scherm en de positie van de letters zorgt voor heel wat schrijffouten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Om dat te verhelpen komt het Indische technologiebedrijf Vardhaman Infotech met een Android-applicatie op de proppen die geen gebruik maakt van het traditionele QWERTY-toetsenbord maar wel van het nieuwe KALQ-toetsenbord. 

Het KALQ-toetsenbord verdeelt de letters in twee groepen, die gemakkelijk te bedienen zijn met de duim. De meestgebruikte leestekens bevinden zich dan weer in het midden. De toetsen van de leestekens zijn groter dan de letters, zodat ze ook binnen het bereik van de duimen liggen. 

Schotse wetenschappers die beide toetsenborden met elkaar vergeleken kwamen tot de conclusie dat het KALQ-toetsenbord heel wat beter te bedienen is dan zijn oudere broertje. Met het Qwerty-bord typ je gemiddeld twintig woorden per minuut, met het nieuwe klavier zijn dat er gemiddeld 37. 

De KALQ-applicatie kan je gratis dowloaden in Google Play. De Amerikaanse technologiegigant Apple heeft moment nog geen plannen om haar toetsenbord te wijzigen. 

  

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS