Nieuwe pedofielentest in de maak

Nieuwe pedofielentest in de maak

Foto: VUM

Een nieuwe combinatietest maakt het binnenkort mogelijk om vast te stellen of een volwassen man positieve of negatieve associaties heeft bij seks met kinderen. Dat blijkt uit studies van de Radboud Universiteit in Nijmegem. ‘De zogenaamde ‘Pedotest’ is revolutionair’, zegt psycholoog en hoofdonderzoeker Matthijs van Leeuwen.

Dankzij deze nieuwe test zal het binnenkort mogelijk zijn om mannen die met kinderen willen werken, te testen op hun seksuele neigingen tegenover kinderen. ‘Ik heb nog nooit zulke sterke data gezien, ook niet internationaal, die zo duidelijk pedofiele mannen onderscheidt van niet-pedofielen’, zegt Van Leeuwen. De onderzoekers onderwierpen een groep van twintig pedofiele mannen en twintig heteroseksuele mannen aan twee associatietesten. De mannen, gemiddeld 33 jaar oud en met een lage tot gemiddelde opleiding, moesten daarbij snel reageren op (erotische) afbeeldingen en woorden.

Uit die test bleek ook dat pedofielen niet alleen positieve associaties hebben met kinderen tot 12 jaar en seks, maar ook negatieve associaties aangaven met volwassen vrouwen en seks. Bij de controlegroep was dat precies andersom. ‘De test laat ons toe om met meer dan negentig procent zekerheid vast te stellen of een man pedofiele neigingen heeft’, zegt Van Leeuwen.

Maar het optimisme maakt ook plaats voor de realiteit. De test kan nu eenmaal gemanipuleerd worden. ‘Het is mogelijk’, zegt Van Leeuwen. ‘Maar dat is bijzonderlijk moeilijk. Het gaat namelijk om impliciete associaties die automatisch, deels onbewust en niet te onderdrukken zijn. Alleen getrainde mensen die precies weten hoe deze, best ingewikkelde test in elkaar zit, kunnen deze manipuleren.’

Wanneer de test er precies zal komen is nog niet bekend. ‘Om de test wetenschappelijk te kunnen staven moet er nog heel wat onderzoek gebeuren. De test is nog niet helemaal waterdicht, ondanks de grote zekerheid die hij verschaft.’

Corrigeer

NIEUWS