Fit & Gezond

Het menselijk lichaam lijkt op een vuilnisemmer

Het menselijk lichaam lijkt op een vuilnisemmer

Foto: PhotoAlto / Reporters

De mens is het enige dier dat elke dag hunkert naar zijn douche maar toch is ons lichaam vuil, zeer vuil. Dat blijkt uit een Europese studie naar de gevolgen van eet-en leefgewoonten op onze gezondheid.

Onze haren bevatten kwik en onze urine vertoont sporen van plastic en andere scheikundige stoffen. Dat blijkt uit een Europese studie die meer dan 4.000 koppels gedurende drie jaar onderzocht. In ons land ging het om slechts 129 duo’s.

Zowel bij de moeders als bij de kinderen werden een deel van de haren afgeknipt en werden stalen ochtendurine afgenomen.

De resultaten zijn verbijsterend. Uit het onderzoek bleek dat de hedendaagse mens bijzonder goed lijkt op een wandelende vuilnisemmer. De inhoud van de emmer is dan weer afhankelijk van de eet-en leefgewoonten.

Uit de resultaten blijkt dat de moderne mens een wandelende vuilnisemmer is. De inhoud van de emmer hangt af van eet- en leefgewoonten.

Kwik

Meer dan dertig procent van de moeders en twintig procent van de kinderen eet minstens één keer per week vis. Een goede zaak maar de visconsumptie draagt ook bij tot de hoeveelheid kwik die gemeten werd in de haren van de testpersonen.

Cadmium

Het kankerverwekkende cadmium is een zwaar metaal dat zich nestelt in de nieren. Vooral de moeders lijken grote hoeveelheden cadmium met zich mee te dragen. De concentratie in hun urine was wel vijf keer zo hoog als bij kinderen. Het cadmiumgehalte is afhankelijk van rookgewoontes en de regio waar men woont. In stedelijke gebieden en in historisch, vervuilde regio’s bevat de bodem meer cadmium.

Ftalaten

Ftalaten zijn chemische stoffen die vaak worden gebruikt in plastic producten, zoals speelgoed, en producten voor persoonlijke verzorging. Spelen met plastic speelgoed of op en pvc-vloerbekleding kan gemakkelijk tot verhoogde ftalaten leiden. Ook kauwgom kan zorgen voor een verhoogde concentratie. Ftalaten worden in verband gebracht met astma bij kinderen.

Bisfenol

Bisfenol komt vaak voor in harde plastic en in de beschermlaag van blikjes. Het gaat hier om bisfenol A. Het spreekt tot de verbeelding maar harde plastics of hun restanten komen steeds vaker in het lichaam terecht. Moeders die vaak voeding uit blik eten, hadden hogere waarden bisfenol in hun urine. Bisfenol kan zelfs het hormonaal systeem beïnvloeden.

Triclosan

Deze stof kan je in heel wat verzorgingsproducten vinden zoals zeep, shampoo en parfum. Mensen, voornamelijk vrouwen, die dit soort producten vaak gebruiken, hebben een hogere concentratie triclosan in hun lichaam. De stof stapelt zich op in het lichaam en zou op die manier zelfs kanker kunnen veroorzaken.

Corrigeer