Geldboete met uitstel voor wielrenner die epo invoerde

Geldboete met uitstel voor wielrenner die epo invoerde

Wielrenner Brian Ligneel en zijn moeder Anita D. zijn woensdag door de Kortrijkse strafrechter veroordeeld tot elk een geldboete van 16.500 euro met uitstel. De 23-jarige Waregemnaar stond terecht voor invoer en bezit van epo. Vader Gino L. kreeg een werkstraf van 180 uur opgelegd.

De bal ging aan het rollen toen de douane op de luchthaven van Zaventem een verdacht pakje onderschepte. De zending kwam uit Hongkong en stond op naam van Anita D. In het pakje zaten volgens de rechter 20 spuiten. Bij een huiszoeking werd in de koelkast nog één ongebruikte spuit met epo aangetroffen.

De rechter benadrukte woensdag dat nooit gebruikte spuiten zijn gevonden en dat men het gebruik van epo ook niet kan bewijzen. ‘De hematocrietwaarden waren ook nooit te hoog’, sprak de rechter. Vast staat dat Brian Ligneel de epo bestelde omdat hij er niet in slaagde zijn niveau te verbeteren. Zijn ouders gingen mee in het verhaal omdat ze hun zoon een grote wielercarrière gunden.

Brian Ligneel en Anita D. kregen elk een geldboete van 16.500 euro met uitstel. Vader (ex-profrenner) Gino L. moet een werkstraf van 180 uur uitvoeren omdat hij in het verleden reeds werd veroordeeld. Hij probeerde de schuld op zich te nemen door te verklaren dat de epo voor hem was bestemd zodat hij mee kon op training met zijn zoon.

Het is niet uitgesloten dat Brian Ligneel, die actief is bij de eliterenners zonder contract en voor de Franse club CC Villeneuve Saint-Germain rijdt, ook nog een sanctie krijgt van de dopingrechtbank. (vermi)

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.