Ontdekt : Dinosaurus die kopstoten uitdeelde

Ontdekt : Dinosaurus die kopstoten uitdeelde

Tekening van de Acrotholus audeti

Wetenschappers hebben een nieuwe dinosaurus ontdekt. De Acrotholus audeti, mogelijk de oudste dino ter wereld, gebruikte zijn harde schedel om kopstoten uit te delen.

De Acrotholus audeti, wat verwijst naar zijn ronde schedel, was een plantenetende dinosaurus, die niet groter werd dan twee meter. Hij woog ongeveer veertig kilo en zijn schedel was zo hard als staal. Volgens wetenschappers leefde hij ongeveer 85 miljoen jaar geleden.

Dinosaurussen hebben van nature een harde schedel en daarom zijn de onderzoekers van de Universiteit van Toronto van mening dat de dinosaurus zijn kop gebruikte om vijanden een kopstoot te geven. De Acrotholus audeti kon geïdentificeerd worden met behulp van onlangs ontdekte fossielen en andere resten. ‘De Acrotholus biedt een schat aan nieuwe informatie over de ontwikkeling van dit soort dinosaurussen’, zegt hoogleraar gewervelde paleontologie David Evans. ‘Zijn verdikte schedel is verrassend goed ontwikkeld voor zijn geologische leeftijd. De schedelstructuur lijkt helemaal niet op die van moderne dieren.’

Corrigeer

NIEUWS