LOMAK is kleinste museum ter wereld

Tessenderlo -

Vanavond om 19 uur vindt de opening plaats van het LOMAK, het Loois Museum voor Actuele Kunst, meteen ook het kleinste museum ter wereld.

Het gaat om één ruimte, waarin telkens één kunstwerk wordt tentoongesteld. Daarmee is LOMAK wellicht het kleinste museum voor hedendaagse kunst in de wereld. Het museum bestaat uit een kleine kijkbox aan een zijmuur van het gemeentehuis met daarin een kunstwerk, te zien via een kijker, gericht op de zijmuur. Het (enige) kunstwerk dat in de kijkbox kan, wordt regelmatig gewisseld.

Het LOMAK is een idee van serviceclub Kiwanis Tessenderlo Alchemia, die hiermee haar twintigjarig bestaan in de kijker stelt. De club schakelde voor de uitwerking de lokale kunstenaar Jeff Rutten in, die vooral actief is in het ontwerp van zitmeubilair en de aankleding van eventlocaties als Pukkelpop. Het kunstwerk dat er periodiek tentoongesteld wordt, is permanent zichtbaar vanop de Markt. Er worden meerdere kunstvormen toegestaan: beeldende kunst, letteren, video, fotografie en alle mogelijke expressievormen.

Het werk dat bij de inauguratie in het LOMAK te zien zal zijn, is van de hand van kippenkunstenaar Koen Vanmechelen. Speciaal voor dit museum ontwikkelde hij een maatgerichte installatie van zijn Cosmopolitan Chicken Project. Vanmechelen zal na de opening samen met Jan Hoet een lezing geven in de raadzaal van het gemeentehuis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio