Vroeggeborenen meer kans op problemen dan gedacht

Vroeggeborenen meer kans op problemen dan gedacht

Foto: © verhoogen.be

Kinderen die vier tot acht weken te vroeg geboren worden, hebben meer kans op ontwikkelingsproblemen dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

8.3 procent van deze ‘matig’ te vroeg geboren kinderen hebben een ontwikkelingsstoornis. Dat is twee keer zoveel als kinderen die op tijd geboren zijn. De problemen uitten zich onder meer in de communicatie, fijne motoriek en sociaal gedrag binnen een groep. Bij ernstig vroeggeborenen steeg het percentage zelfs tot 14.9 procent.

Volgens onderzoekster Jorien Kerstjens vormen deze te vroeg geboren kinderen een ‘vergeten groep’. ‘Onderzoeken hebben zich in het verleden steeds op de ernstig vroeggeborenen gericht maar daar willen wij nu verandering in brengen’, zegt Kerstjens.

Hoe vroeger kinderen geboren worden, hoe groter het risico op ontwikkelingsproblemen zegt de Groningse onderzoekster. ‘Dat is te wijten aan het feit dat de hersenen van kinderen zich vooral ontwikkelen in het laatste semester van de zwangerschap.’ Verder onderzoek moet hier uitsluitsel over geven. (lla)

Corrigeer

NIEUWS