Franse politie verbijsterd door rol Marc Bertoldi (43) in diamantroof Zaventem

De kleine garnaal die zich een topgangster waande

De kleine garnaal die zich een topgangster waande

Marc Bertoldi (43) is bij de Franse politie gekend als een rijkeluiszoontje dat al snel in de kleine criminaliteit terechtkwam.

‘Nooit hebben wij vermoed dat Marc Bertoldi een voortrekker zou zijn in een ophefmakende zaak als de diamantroof in Zaventem. Voor ons was hij een ordinaire oplichter, zonder meer’, zegt de politie in het Franse Metz. In deze stad is het vermoedelijke brein achter de roof op de tarmac van Zaventem opgegroeid. Hoogmoed heeft hem genekt.

Een fuifnummer. Iemand die houdt van het nachtleven, van glitter en glamour en de mooie wagens die daarbij horen. Maar ook een rijkeluiszoontje dat denkt dat hij zich alles kan veroorloven. En die nog jong was toen hij in de kleine criminaliteit gerold is. Zo kende de Franse politie Marc Bertoldi tot voor kort. Toen de Belgische politie kwam vragen om Bertoldi te strikken, omdat hij de spilfiguur was in de diamantroof van Zaventem, schrokken de Franse speurders zich dan ook een hoedje.

‘Ach, af en toe durft hij iemand met wie hij een eitje te pellen heeft wel de daver op het lijf te jagen. Maar zijn problemen met het gerecht heeft hij vooral te danken aan het gesjoemel met zijn handel in auto’s, weet de politie van Metz.

Spelen met facturen, BTW-carrousels op het getouw zetten, ... Marc Bertoldi leerde het vak van oplichter van zijn vader. De rijke aannemer uit Metz liep in de jaren 90 enkele keren tegen de lamp toen hij op allerlei louche manieren contracten voor openbare werken probeerde te versieren. Zoon Marc deed hem dat na in zijn autohandel. Het leverde hem zowel in Frankrijk als in Luxemburg verscheidene veroordelingen op. Maar ook handenvol geld.

Zwitserse zakenman

Zijn huidige vriendin, een Marokkaanse schone, overtuigde hem om naar Casablanca te verhuizen. De Fransman begon er een speciaalzaak in luxewagens. Op een dag klopte een Zwitserse zakenman aan. Zijn Ferrari had pech. Bertoldi hielp hem uit de nood en de twee werden vrienden. Bertoldi kon zo goed op de Zwitser inpraten, dat deze laatste hem uiteindelijk een smak geld toestopte om een restaurant uit de grond te stampen.

Eerst twee steentjes

Bertoldi was intussen door de Belgische daders van de diamantroof aangesproken om de gestolen edelstenen te verkopen. De speurders kwamen dat op het spoor en schakelden alle middelen in om hem klem te zetten.

Toen hij twee maanden geleden zijn bevriende Zwitserse zakenman in Genève opzocht, was de politie niet ver uit de buurt. ‘Ik was naar Frankrijk gereisd om mijn moeder te bezoeken. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om mijn vriend te begroeten’, houdt Bertoldi nog altijd vol. Maar de Zwitser heeft hem al aan de galg gepraat. ‘Eerst gaf Bertoldi mij twee edelstenen als onderpand voor de lening die ik hem heb toegestaan. Maar daarna heeft hij mij onder druk gezet om een partij diamanten voor hem te bewaren’, bekende de Zwitser, die meteen samen met zijn advocaat aangehouden werd. Die diamanten maakten deel uit van de buit van Zaventem.

Sterke bewijzen

De politie beschikt ook over beelden waarop Bertoldi en Bajadi El H., een van de andere topverdachten voor de diamantroof, in een blitse Porsche Panamera de Belgisch-Franse grens oversteken. Een auto die Bertoldi gehuurd heeft bij een firma die toebehoort aan zijn Zwitserse vriend.

Bertoldi reed dinsdag nog altijd in deze Porsche Panamera rond toen de politie hem arresteerde. In de auto vonden de speurders 60.000 euro cash, waarvan Bertoldi de oorsprong niet kon geven. De speurders zijn ervan overtuigd dat het geld afkomstig is van de verkoop van de gestolen diamanten. Zij vermoeden zelfs dat ook de Porsche Panamera met dat geld werd aangekocht.

Donderdag wordt beslist of Bertoldi in België tekst en uitleg moet komen geven. Maandag verschijnen de Brusselse overvallers voor de raadkamer en gisteren heeft het Zwitserse gerecht de aanhouding van de Zwitserse zakenman en diens advocaat alvast verlengd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees