Buitenlandse topclubs lonken naar William Vainqueur

Buitenlandse topclubs lonken naar William Vainqueur

Foto: BELGA

Hij was voorbestemd om Frans ­international te worden, in de voetsporen van Nantes-vedetten als Didier Deschamps en Marcel ­Desailly. Maar een knieblessure zette een rem op zijn carrière. Bij ­Standard hoopt William Vainqueur (24) zijn droom alsnog waar te maken.

Na twee jaar Standard is William Vainqueur uitgegroeid tot een van de sterkhouders van onze competitie. De Parijzenaar is bij de Rouches de stille generaal. Nog voor de buitenwereld hem echt heeft leren kennen staat hij mogelijk opnieuw op vertrekken. De wedstrijd tegen Club Brugge is misschien de laatste topper die de 24-jarige middenvelder in België speelt.

William Vainqueur werd ­opgeleid door het gerenommeerde centre de formation van Nantes, dat vanaf de jaren negentig aan de lopende band Franse supersterren produceerde: Didier Deschamps, Marcel Desailly, Patrice Loko, Christian Karembeu, Claude Makelele – ze debuteerden ­allen in het felle geel van de Kanaries. Vainqueur was vaste keus bij de Franse nationale jeugdploegen en kreeg op zijn 18de zijn kans in de Ligue 1. Kenners waren lovend over zijn debuut tegen Marseille waar hij nog op de flank speelde. Zijn bedje voor een profcarrière in Frankrijk leek ­gespreid.

Noodlot

Op stage met de nationale U19 sloeg het noodlot toe. Een scheur in zijn kniebanden zette een fameuze rem op zijn carrière. Nantes degradeerde ondertussen naar tweede ­klasse en Vainqueur verdween uit de picture.

‘Ik was verbaasd toen ik telefoon kreeg uit Frankrijk met de vraag of Standard niet in William geïnteresseerd was’, vertelt scout Marc Van Osselaer. ‘Ik had links en rechts laten vallen dat ik op zoek was naar een verdedigende middenvelder. Maar ik had nooit kunnen vermoeden dat Nantes Vainqueur te gelde wilde maken. 1,7 miljoen euro was een haalbare prijs.’

‘William heeft een heel ­zuivere en krachtige trap. Ik heb daar met hem extra op getraind’, vertelt ex-Standard trainer José Riga. ‘Vroeger zou men van hem een typische nummer tien hebben gemaakt, maar het voetbal is veranderd. Hij is een moderne acht of zes die zowel verdedigt als aanvalt. Samen met Yoni Buyens kiest hij zijn momenten. Hij neemt meer initiatief en kan voor mij overal in ­Europa terecht. De Bundesliga zou geknipt zijn omdat hij daar zowel de fysieke, tactische als technische kwaliteiten voor heeft.’

Volgens sommigen is Engeland te hoog gegrepen omdat zijn kopspel te kort komt. ‘Onzin’, zegt Riga. ‘Is het kopspel van Dembélé dan zo geweldig? Om nog te zwijgen over Eden Hazard. Vainqueur kan slagen in Engeland omdat hij een ­accumulatie van wedstrijden aan kan. Hij is zelden geblesseerd.’

Anderlecht

Zijn makelaars schermen met aanbiedingen uit Frankrijk, ­Engeland en Duitsland en ­gaven ook al toe dat Anderlecht op vinkenslag ligt. De relatie tussen de speler en Standard is sindsdien wat getroebleerd. Volgens de entourage van de speler kreeg Vainqueur de ­belofte dat zijn contract zou worden aangepast indien hij zich zou doorzetten als basisspeler. Maar het voorstel tot contractverlenging dat ­Standard hem heeft gedaan zou ‘niet getuigen van veel ambitie’.

En dus speelt de kandidaat-Profvoetballer van het Jaar mogelijk zijn laatste drie ­wedstrijden bij Standard.

Lees het volledige verhaal in de weekendkrant van Het Nieuwsblad

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.