Volle cafés voor eerste editie van Democrazy-muziekquiz

Fotofinish bij eerste Popquiz Marathon in Gent

GENT - Bijna driehonderd quizzers hebben woensdagavond in Gent hun muziekkennis op de proef gesteld in de eerste Popquiz Marathon van concertorganisator Democrazy. Drieënzeventig teams trokken in een hels tempo van het ene naar het andere café om de nodige quizrondes bijeen te sprokkelen. De quiz eindigde met een fotofinish: de winnaar haalde één puntje meer dan het tweede quizteam.

Het concept van de Popquiz Marathon komt overgewaaid uit Nederland. Het idee is dat quizteams in verschillende cafés mee kunnen doen aan quizrondes. Op het einde van de avond worden de scores van de beste rondes samengelegd.

In Gent konden de deelnemende quizzers kiezen tussen acht locaties: vier cafés rond de Vooruit (Vooruit, De Ploeg, Depot Central en Gruut) en vier rond de Overpoortstraat (Bar Jan Cremer, Defoo, De Geus van Gent en de redactie van jongerenzender Urgent.fm).

Enige verplichting: deelnemers moesten in minstens twee cafés passeren en minstens drie rondes meedoen. Enkel de beste drie resultaten telden mee voor de eindscore.

Aartsmoeilijk

Heel wat ambitieuze muziekquizzers gingen echter voor zes rondes op drie uur en half. Resultaat was dat honderden quizzers aan een hels tempo van het ene naar het andere café raceten. Geestig, maar vermoeiend.

Met titels zoals Aux Champs Elysées, Reggae Covers, 90's Intro's ofLeestekens en Accenten werd het thema van elke ronde op voorhand al een stukje weggegeven. Maar het niveau bleek verrassend hoog te liggen.

Hier en daar waren er enkele weggevers, maar verder waren de quizvragen voer voor echte muziekkenners. Of kan u op enkele seconden de intro's van nieuwe bands zoals Bastille, Laura Mvula, Macklemore, The 1975 en Klangkarussell herkennen?

Een aartsmoeilijke sixtiesronde met extra detailvragen over bandleden, producers en levensfeiten van bands zoals Canned Heat en Big Star was ook niet van de poes. Verrassend - hoewel de naam Popquiz het al wat weggaf - was dat er ook heel wat muziek uit de hitlijsten de revue passeerde, genre One Direction en Dj Fresh.

Fotofinish

Onze favoriet was de nineties-ronde in Vooruit. Niet meer dan een vijftal seconden van de intro van vijftig classics uit de jaren '90 - de ene al wat fouter dan de andere - moest genoeg zijn om titel en uitvoerder te noteren. Makkelijk bij nummers van Metallica, Ace of Base en Ricky Martin. Maar tergend moeilijk bij nummers van Alice Deejay, Savage Garden of Double Vision.

Na middernacht eindigde de Popquiz Marathon in Vooruit met een heuse fotofinish. Team Los Locos kwam uiteindelijk als de beste van 73 teams uit de bus met 172 punten, net voor team Martha Wainwrong Ain't Right die met één puntje minder finishten.

De eerste editie van de Democrazy-Popquiz was bijzonder geslaagd. De organisatie zat strak in elkaar waardoor het hectische over-en-weer-geloop tussen de cafés en het ingewikkelde reglement goed opgevangen werd. 

In sommige cafés zorgde de stormloop van een dikke honderd quizzers die tegelijk toekomen voor verbaasde gezichten. En bij de populairste rondes kwam er zelfs ellenbogenwerk en gefluister kijken om antwoorden voor jezelf te houden. Maar die gecontroleerde chaos droeg enkel bij aan de sportief-competitieve sfeer die - het moet gezegd - ook bij muziekkenners opvallend hoog kan oplaaien.

De eerste Popquiz van Democrazy was - buiten een uitstekend excuus voor een kroegentochtje - een avond lang met gelijkgestemden doorbomen over obscure groepjes, licht gênante muziekkennis en de frustratie van een nummer te kunnen zingen, maar bij god niet meer weten wie het geschreven heeft. Uitstekend concept dus. Meer van dat alstublieft!

Hier de volledige eindstand van de Popquiz Marathon van Democrazy.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio