Europa stuurt Philippe Muyters als expert-minister naar WADA

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is vrijdagmorgen als expertminister antidopingbeleid naar een vergadering van de Foundation Board van het Wereldantidopingagentschap (WADA) vertrokken. Hij zal er namens de Europese ministerraad van Sport het wereldwijde dopingbeleid mee bepalen. Het mandaat duurt drie jaar, aldus een persbericht van de Vlaamse minister van Sport.

  Het beleid van het WADA wordt bepaald door de Foundation Board, die samengesteld is uit zowel vertegenwoordigers van de sportfederaties als regeringsleden. Europa vaardigt drie ministers af. Twee ervan zijn aangeduid door het huidige en het toekomstige triovoorzitterschap van de Europese ministerraad (momenteel Ierland en Luxemburg) en een minister wordt voorgedragen omwille van zijn specifieke expertise op vlak van dopingbestrijding. De 27 lidstaten beslisten unaniem om Philippe Muyters voor deze laatste functie voor te dragen.

'Uiteraard ben ik blij dat men mij voordraagt', stelt Muyters. 'Als je internationaal op het dopingbeleid wil wegen, is de Foundation Board de enige plek waar dat ook echt kan.'
Muyters wil in het WADA de lijn doortrekken van het Vlaamse antidopingbeleid. 'De doelstelling van het antidopingbeleid is een eerlijke sport realiseren", steld de Vlaamse minister van Sport. "Ik wil dat iedereen met dezelfde fysieke wapens de sportieve strijd voert. Daarnaast moet redelijkheid in de toepassing van de regelgeving de norm worden. Iemand die een administratieve fout begaat, moet volgens mij niet op dezelfde manier bestraft worden als iemand die op gebruik van verboden middelen betrapt wordt. Tot slot heeft het geen zin om sporters nodeloos te belasten met allerlei administratieve lasten.'

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.