Celebs

Maakt Belgische kandidaat kans op finale Songfestival?

Maakt Belgische kandidaat kans op finale Songfestival?
De jonge Roberto Bellarosa verdedigt België straks op het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Malmö. Heb je nog nooit van hem gehoord? Leer hem dan nog snel kennen voor die eerste halve finale van het liedjesfestival begint.

Als België een Vlaamse kandidaat naar het Eurovisiesongfestival stuurt, dan zijn we het nummer vaak beu voor het liedjesfestival begint. Maar als ons land een Waalse kandidaat stuurt, vragen we ons af of België überhaupt meedoet aan het evenement. Dit jaar dingen we wel degelijk mee naar de hoofdprijs. Ons lot ligt in de handen – of moeten we stembanden zeggen? – van de 18-jarige Roberto Bellarosa uit Wanze bij Luik. Hij zingt dinsdagavond zijn nummer ‘Love Kills’ tijdens de eerste halve finale van het 58e Eurovisiesongfestival.

Hoog tijd dus dat we onze Franstalige landgenoot met Italiaanse roots wat beter leren kennen. Vanaf zijn negende volgde de jongen notenleer aan het conservatorium van Hoei. Dat was een opmerkelijke hobby, daar de mannen in zijn familie fervente voetballers zijn. Meer nog: Bellarosa bleek erg goed te zijn in wat hij deed. Zijn leraar raadde zijn ouders zelfs aan om hun zoon meer zanglessen te laten volgen... en zo geschiedde.

The Voice
Eind 2011 besloot de zanger om iets met zijn talent te doen en schreef hij zich in voor ‘The Voice Belgique’, de Waalse tegenhanger van ‘The Voice van Vlaanderen’. De vier coaches draaiden zich vastberaden om tijdens zijn blind audition, waarvoor hij uitpakte met een cover van 'You Give Me Something' van James Morrison. De hese stem van Bellarosa – die volgens critici niet altijd even toonvast klinkt – kon ook het publiek bekoren, want de jonge knaap won de talentenjacht in het najaar van 2012 met 53 procent van de stemmen.

Die overwinning leidde tot een eerste album ‘Ma Voie’, dat 21 weken genoteerd stond in de Waalse hitlijsten, en een grote carrièrekans. Op 16 november vorig jaar maakte RTBF namelijk bekend dat radioluisteraars 'Love Kills' van Bellarosa hadden verkozen als Belgische inzending. Het dansbare popnummer werd geschreven door de Britse Iain James, een van de muzikanten die de tekst schreef van ‘Running Scared’, het lied dat het Eurovisiesongfestival won in 2011.

Exotisch Engels
En uit de eerste repetities in de Zweedse stad blijkt dat het wel eens zou kunnen dat Bellarosa mooie punten verzamelt. Volgens André Vermeulen heeft hij zijn nummer al perfect gebracht en klopt het plaatje helemaal. ‘Zijn nummer is niet uitzonderlijk en in het verleden zong hij niet altijd juist, maar zijn act was verrassend goed. Hij maakt kans op een plaats in de grote finale op zaterdag 18 mei’, klonk het maandagavond in Café Corsari. 'Ik gaf hem aanvankelijk geen kans, maar nu klinkt hij niet meer vals. Hij zingt wel in een heel merkwaardig Engels. Hij zou er niet mee door een examen raken op school, denk ik. Maar misschien haalt Bellarosa het met dat 'frenglish' wel tot in de finale, want zo lijkt het een beetje exotisch en dat wordt gesmaakt op het festival', geeft hij toe. 

Vermeulen steekt niet onder stoelen of banken dat 'Birds' van de Nederlandse Anouk dit jaar zijn favoriete nummer is. Al suggereert hij dat Azerbaijan, dat een knappe zanger stuurt met een schaduwdanser, bikkelharde concurrentie zal zijn voor onze noorderburen.

Beluister hieronder de inzending van België voor het Songfestival:

Wil je Bellarosa live aan het werk zien? Kijk dan op dinsdagavond 14 mei om 21u00 naar de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival op Eén, live vanuit Malmö.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees