In Bever is niet één fietspad te vinden

In Bever is niet één fietspad te vinden

Langs de drukke weg is een stoep, maar als die gebruikt wordt als parkeerstrook wordt de chaos compleet. Foto: lsg

BEVER -

Bever telt geen enkel fietspad. Zelfs niet langs de drukke gewestweg van Geraardsbergen naar Silly. Nochtans ligt op het traject een school. Bekijk hier het volledige Fietspadenrapport

Het klinkt bijzonder aanlokkelijk om langs Bever te fietsen. Landelijk, golvend, prachtige vergezichten, de Vlaamse Ardennen links, Pays de Collines rechts.

Zowel recreatieve fietsers als wielertoeristen laten zich maar al te graag verleiden. In de meeste gevallen komen ze niet eens bedrogen uit. De wegen zijn autoluw. Alleen 's morgens en 's avonds is het drukker door woonwerkverkeer.

Kerkhove heksenketel

Erger wordt het als de onwetenden kiezen voor een ritje langs Kerkhove. De naam lijkt opeens iets te toepasselijk want de achteloze fietser komt zonder waarschuwing terecht in een heksenketel. Auto's en vooral vrachtwagens razen rakelings langs de fietsers.

‘Je hebt voortdurend het gevoel gebruikt te worden als levende verkeersremmer’, zegt een Franstalige wielertoerist uit Hellebecq. De man heeft geen ongelijk. Nergens is een uitwijkmogelijkheid of het moet een voortuintje zijn. Deze drukke verbindingsweg tussen Geraardsbergen en Silly leidt ook nog eens naar de oprit van de E429.

‘Het is pure waanzin dat hier een fietspad ontbreekt’, vindt André Roelen, een fervent fietser. Zijn Nederlands accent verraadt dat hij uit een land komt waar fietspaden wel tot de cultuur behoren.

Helemaal te gek wordt het omdat langs deze drukke gewestweg ook nog eens gemeentelijke basisschool Ak’Cent gevestigd is. Dagelijks komen hier vierhonderd kinderen naar school.

Er is een stoep, maar als die gebruikt wordt als parkeerstrook wordt de chaos compleet. De gemeente staat machteloos, want volledig overgeleverd aan de grillen van het Vlaamse Gewest.

‘Wij tellen amper tien leerlingen die met de fiets komen’, zegt directrice Dorien Cochez. ‘Op een totaal van 400 leerlingen is dat bijzonder weinig.’

De jongste is Emilie De Rouck. Zij is vijf jaar en fietst elke dag 500 meter langs het gevaarlijke traject. Zij wordt begeleid door haar mama, maar dan nog blijft het een hachelijke onderneming.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio