Twee grootste kledingketens ondertekenen historisch akkoord rond bouw- en brandveiligheid

H&M en Zara zwichten dan toch, na ramp in Bangladesh

H&M en Zara zwichten dan toch, na ramp in Bangladesh

Het akkoord moet rampen als de instorting van de textielfabriek in Dhaka voorkomen. Foto: afp

Na Calvin Klein hebben nu ook de twee grootste kledingketens ter wereld, H&M en de keten achter Zara (Inditex), een akkoord ondertekend dat de veiligheid in Bengalese textielfabrieken moet verbeteren. ‘Kledingketens kunnen niet langer doen alsof hun neus bloedt’, zegt Ben Vanpeperstraete van de Schone Kleren Campagne.

Maar liefst 1.127 mensen lieten de afgelopen twee weken het leven in de ingestorte textielfabriek in Dhaka. Een indrukwekkend hoog aantal doden, maar gisterenavond bleek dat het dan toch niet helemaal voor niets is geweest. Want zowel C&A als de twee grootste kledingketens ter wereld, H&M en Inditex (dat onder meer Zara en Massimo Dutti bezit), plaatsten hun handtekening onder een juridisch bindend akkoord dat ongelukken zoals in Dhaka moet voorkomen.

‘Absoluut historisch’, zegt Ben Vanpeperstraete van de Schone Kleren Campagne over de ondertekening van het bouw- en brandveiligheidsakkoord in Bangladesh. ‘Niet alleen zijn de afspraken die erin staan verregaand, het gaat bovendien om een verbintenis door de grootste kledingketens ter wereld. Voor ons kon er geen beter signaal uitgestuurd worden.’

Vanaf nu zal alle kleding die H&M en Inditex in Bangladesh bestellen, gemaakt worden in gebouwen die grondig en onafhankelijk gescreend zijn op bouw- en brandveiligheid. ‘Als een gebouw niet aan de eisen voldoet – en dat zal in de meeste gevallen zo zijn – moet er een renovatieplan opgesteld worden. De kosten van die renovatie zijn deels voor de fabriekseigenaar, en deels voor de ketens. Als de herstellingen niet gebeuren, mag de keten geen bestellingen meer in die fabriek plaatsen.’

Vakbonden toegelaten

Nieuw zijn ook de comités van werknemers en de bepaling dat vakbonden de fabriek mogen betreden, iets wat voorheen niet mocht. ‘Als een werknemer net zoals in Dhaka een scheur in de muur meldt, zal dat vanaf nu besproken worden in een comité. We kunnen ongelukken nooit volledig uitsluiten, maar we kunnen wel proberen de risico’s erop in te perken.’ Alleen over de lonen van de fabrieksarbeiders staat niets in het akkoord.

Corrigeer

NIEUWS