Kankergevallen in Europa zullen blijven stijgen

Kankergevallen in Europa zullen blijven stijgen

Campagne Vlaamse Liga tegen Kanker (2001) Foto: BELGA

In Europa worden elk jaar bijna twee miljoen kankerdiagnoses gesteld. ‘Dat aantal zal in de toekomst alleen maar stijgen’, zegt topman Wim Van Harten van de Organisatie van Europese Kankerinstellingen (OECI).

Van Harten is ervan overtuigd dat het aantal kankergevallen binnen twintig jaar nog eens zes proces hoger zal liggen. ‘Het aantal kankerdiagnoses neemt angstvallig toe’, zegt Van Harten. ‘De diagnoses worden ook steeds complexer en daarom moeten we voorrang geven aan individuelere behandelingen. Tumoren evolueren niet allemaal op dezelfde manier en daarom kan je ze ook niet allemaal op dezelfde manier behandelen.’

Volgens Van Harten krijgen patiënten daardoor behandelingen die niet altijd tot een optimaal resultaat zullen leiden.

‘Het is dus erg belangrijk dat onderzoekscentra beter samenwerken, hun onderzoek vaker uitwisselen en opteren voor een multidisciplinaire aanpak’, benadrukt hij nogmaals.

Om die samenwerking te stimuleren, werkte de OECI een label uit voor kankercentra. ‘Men wil via uitgewerkte kwaliteitstandaarden het niveau van de zorg verhogen’, zegt Van Harten. Van de 72 centra, die aangesloten bij de OECI, toonden er al 27 interesse voor het programma. Tien ontvingen hun accreditatie al, waaronder het Brusselse Instituut Jules Bordet. Dat is meteen ook het eerste geïntegreerd, oncologisch centrum in België.(lla)

Corrigeer

NIEUWS