Meer dan 4.500 studenten voerden onderzoek op Oostendse boot

De Zeeleeuw vertrekt naar Kenia

De Zeeleeuw vertrekt naar Kenia

Matthieu en Philippe De Vestele, en gouverneur Decaluwé in het onderzoeksschip De Zeeleeuw. Foto: dji

Oostende -

Bij scheepswerf IdP zijn alle voorbereidingen gestart om het voormalige onderzoeksschip De Zeeleeuw opnieuw vertrekkensklaar te maken. Het vaartuig vertrekt volgende maand definitief vanuit Oostende naar Kenia waar het een nieuw leven krijgt.

De Zeeleeuw is een omgevormde loodsboot die in 2000 door DAB Vloot en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in gebruik werd genomen als wetenschappelijk onderzoeksvaartuig. Sindsdien zijn 1.100 wetenschappers, technici en duikers aan boord geweest voor wetenschappelijk onderzoek, met daarnaast nog eens 4.500 leerlingen en studenten. Omdat DAB Vloot en het VLIZ met de Simon Stevin over een nieuwe onderzoeksschip beschikken, werd beslist om De Zeeleeuw te schenken aan Kenia.

‘De Keniaanse overheid had interesse getoond om het schip over te nemen’, zegt provinciegouverneur Carl Decaluwé, die voorzitter is van het VLIZ. ‘Mombasa heeft een van de belangrijkste maritieme instituten in Afrika. De samenwerking kan nieuwe deuren openen voor het VLIZ en brengt ons een stap dichter bij de kennis over de Indische Oceaan’, zegt de gouverneur.

Omgedoopt naar Mtafiti

Volgende week komen zestien Keniaanse bemanningsleden naar Oostende om het onderzoeksschip te leren kennen. Op 10 juni vertrekken ze dan met het schip, dat omgedoopt zal worden tot de Mtafiti, definitief naar Kenia. In afwachting kreeg scheepswerf IdP de opdracht van de Keniaanse overheid om het schip vertrekkensklaar te maken. ‘Het schip zal 33 dagen onderweg zijn naar Kenia, dus een grote onderhoudsbeurt dringt zich op ’, zegt algemeen directeur Philippe De Vestele. IdP is een familiebedrijf dat in 1922 werd opgericht en vandaag aan de derde generatie toe is. Momenteel liggen naast De Zeeleeuw ook nog twee vissersschepen, drie redersboten, een oude douaneboot en een zeilboot aan de scheepswerf. ‘We stellen zeventien mensen vast tewerk, maar werken soms bij grote opdrachten met veertig man. Onze kernactiviteit is het onderhouden en herstellen van professionele vaartuigen, maar daarnaast bouwen we ook zelf schepen’, aldus nog Philippe De Vestele.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio