171 asbestdoden bij toenmalige Coverit-fabriek

171 asbestdoden bij toenmalige Coverit-fabriek

Archiefbeeld Foto: wim kempenaers (wkb)

In en rond de Coverit-fabriek in Harmignies, een deelgemeente van Bergen, zijn door de jaren heen 171 mensen om het leven gekomen ten gevolge van asbest. Coverit was een filiaal van Eternit waar leien geproduceerd werden die asbest bevatten. Ook is er sprake van 39 zieken, zo blijkt uit cijfers van Abeva, een vereniging van asbestslachtoffers. Ook hebben vier voormalige arbeiders zich van het leven beroofd, zo meldt Le Soir Magazine dinsdag.

In 1987 sloot de Coverit-fabriek de deuren. Een van de oud-arbeiders, Michel Verniers, stelde vast dat veel collega’s ziek werden. De man die inmiddels zelf overleden is, telde in 2004 reeds 102 doden onder de 250 arbeiders van de fabriek. Uit nieuwe gegevens die Abeva verzamelde en in kaart bracht, is er nu sprake van 171 doden en 39 zieken. Die tol kan nog oplopen, klinkt het, omdat in deze statistieken reeds vier slachtoffers inbegrepen zijn die nooit in de fabriek gewerkt hebben. Zij werden aangetast door asbestvezels die met de wind of de kledij van de arbeiders meegedragen werden, aldus Abeva-voorzitter Eric Jonckheere. ‘Echtgenoten en kinderen kwamen in aanraking met asbest.’

Coverit heeft nooit schadevergoeding betaald aan de arbeiders. Volgens Abeva was de directie van de site wel op de hoogte van de gevaren van het kankerverwekkende asbest. De stof werd in 2001 verboden in ons land. Abeva licht morgen/woensdag aan de pers de cijfers toe van Harmignies maar ook van Kapelle-op-den-Bos, waar een Eternit-fabriek gevestigd was.

Corrigeer

NIEUWS