Aarschot wint ‘De Slimste Gemeente’ in finale tegen Leuven

© © VIER / Tim De Backer

© © VIER / Tim De Backer

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Na een afvalrace met 257 Vlaamse steden en gemeenten aan de start heeft Aarschot de eerste editie van De Slimste Gemeente op Vier gewonnen. Aarschot, met burgemeester André Peeters (CD&V), was in de finale sterker dan de buren uit Leuven, aangevoerd door Louis Tobback (SP.A).

Tom De Leur

De winnende burgemeester, André Peeters, noemt zichzelf ‘absoluut geen kwisser’, al leerde de finale dat dit niet helemaal waar is: er werd een fragment getoond uit Van Pool tot Evenaar, de aartsmoeilijke quiz die van 1973 tot 1990 op zondag te zien was op de openbare omroep. In het fragment kreeg André Peeters, toen pas afgestudeerd als germanist, de vraag ‘waar de school ligt waar je examen moet afleggen om toegelaten te worden tot de hogeschool voor geneeskunde van Bhutan’. Het zal u niet verbazen dat André Peeters niet eens moest nadenken over het antwoord.

Uiteraard won de burgemeester De Slimste Gemeente ook dankzij zijn onderdanen Karel Simons (56), die met mensen met een beperking werkt, en Ann Croes (35), die les geeft in het VTI van Diest. Ann won jaren geleden drieduizend euro, een tv en een camcorder met drie afleveringen van Blokken. Haar ploegmaat Karel speelt gemiddeld twee keer per week. ‘Ik heb meegedaan aan Waagstuk, De Jaren van Verstand, Blokken, De IQ-Kwis, Zondag Josdag en De Vraag van 1 Miljoen. Om u een idee te geven van hoe goed Karel is: gisteravond somde hij met gemak 19 van de 27 Rode Duivels op die de voorbije maanden op het scheidsrechtersblad stonden. Probeer het maar eens, binnen de zestig seconden.

De zege in De Slimste Gemeente levert Aarschot een ‘Wi-Free zone’ op, een gebied waarin iedereen een jaar lang gratis kan internetten. Bij de overwinning hoort ook een wisselbeker, een vlag die aan het stadhuis mag wapperen en een groot bord om iedereen erop attent te maken dat ze de slimste gemeente van Vlaanderen binnenrijden.

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie