Pionier van de hartchirurgie in België overleden

In Leuven is in de nacht van zondag op maandag in familiekring professor Georges Stalpaert overleden. Dat bevestigt zijn familie aan Belga. Baron Georges Stalpaert was een van de pioniers in België van de open hartoperaties, de bypasses en de inplanting van hartkleppen. Hij werd 88 jaar.

Georges Stalpaert, geboren op 26 juli 1924 in Brugge, studeerde genees-, heel- en verloskunde aan de KU Leuven en specialiseerde zich in Brugge, Den Haag en Leiden in de hartchirurgie. In 1957 kwam Stalpaert als hartchirurg terug naar Leuven.

Van 1957 tot 1989 organiseerde hij als diensthoofd de thoracale en cardiovasculaire chirurgie in de universitaire ziekenhuizen Sint-Rafaël/Gasthuisberg en Sint-Barbara Pellenberg. Aan de Alma Mater leidde hij ook een groot aantal hartchirurgen op.

Professor Stalpaert werd bekend bij het grote publiek toen hij in 1983 bij toenmalig premier Wilfried Martens een aortaklep plaatste.

Na zijn emeritaat in 1989 bleef hij nog vijf jaar hartchirurg in het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jan in Brugge, waar hij zijn loopbaan was begonnen. In 1991 werd hij in de erfelijke adelstand opgenomen met de persoonlijke titel van Baron.

De uitvaartplechtigheid heeft vrijdag 24 mei plaats in de Sint-Jan-de-Doperkerk, in het Groot Begijnhof van Leuven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees