Opwarming aarde gaat langzamer

De aarde warmt volgens wetenschappers langzamer op dan tot nu toe berekend werd. Toch kan het alarm nog lang niet afgeblazen worden. Op lange termijn blijven de vooruitzichten somber.

Volgens een nieuwe studie kan de opwarming van de aarde de komende decennia langzamer verlopen dan tot dusver berekend. Op lange termijn verandert echter ook dit niets aan de rampzalige gevolgen die van de klimaatverandering verwacht worden, schrijven internationale teams van vorsers van de universiteit van Oxford in het vakblad Nature Geoscience.

Het is alleen onwaarschijnlijk dat extreme scenario’s die tot nog toe berekend werden voor de opwarming in de komende vijftig tot honderd jaar, werkelijkheid worden. Enkele modellen gingen daarbij van een temperatuurstijging van wel 3 graden Celsius uit.

De wetenschappers voorspellen in hun studie een opwarming met 0,9 tot 2 graden in de komende decennia. De opwarming valt daarmee iets lager uit dan in enkele klimaatmodellen berekend was, zegt Richard Allan van de Britse universiteit Reading over de studie. Het totaalbeeld blijft echter hetzelfde. ‘Dit is zeker gene reden om achterover te leunen’, schrijft hij in een commentaar.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees