LETTERLIJK. Open brief aan minister Onkelinckx

Open brief aan mevrouw Laurette Onkelinckx, Vice-Eerste minister, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid van de federale regering.

Voor Viktor, Jade, en zo vele anderen ... .

Beste mevrouw de minister, ooit heb ik horen zeggen dat de mate van ontwikkeling van een maatschappij recht evenredig is met de inspanningen die ze levert voor de zwaksten in de maatschappij. U als socialistische Excellentie zou dit ten volle moeten begrijpen.

Echter heeft die inspanning zijn limieten, met name dan zijn financiële limieten. Moeilijk om aan ouders uit te leggen dat de inspanningen om hun kind een –kwaliteitsvol- leven te bieden afhangt van de mate waarin de overheid zijn portefeuille wil opendoen.

Ik zal niet in de details van onze eigen situatie gaan. Het enige wat ik vaststel is dat er GEEN structurele oplossing is voor de terugbetaling van zowel ingrepen als medicatie voor kinderen met een uitzonderlijke ziekte of aandoening.

Zijn onze kinderen niet waardevol genoeg op electoraal vlak mevrouw de minister ? Waarom wordt het ongedaan maken van de sterilisatie van de man wel terugbetaald, vertegenwoordigt deze groep meer kiezers ?

Lachwekkend en schrijnend terzelfdertijd. Nooit de moed verliezen is ons motto. Vandaag hebben we een openstaande factuur bij het Uzleuven van ongeveer 20.000€, we moeten procederen tegen het riziv en de mutualiteit om een terugbetaling af te dwingen en onze openstaande factuur te kunnen betalen.

Noch de pharma-industrie, noch de overheid gaan vrijuit in deze. De pharma-industrie voor het vragen van excessieve prijzen, de overheid voor het niet structureel oplossen van deze problematiek.

Nochthans leveren wij als ouders-belastingsbetalers een mooie bijdrage aan de schatkist. Maar deze uitzonderlijke –en dure- behandelingen van onze kinderen worden niet terugbetaald. Ook niet door het bijzonder solidariteitsfonds dat net deze zaken zou moeten behandelen en oplossen.

Mevrouw de minister, wij beraden ons om geen belastingen meer te betalen en de gezondheidszorg van onze dochter zelf te financieren aangezien de overheid dit in ons geval niet kan of wil. Nochthans geloof ik hard in het principe van solidaiteit en het Belgisch model van sociale zekerheid, maar dan moet het ook voor ons werken.

Dat er voor Viktor een oplossing is is goed, maar wat doet U met juist die kinderen waarvan de ouders niet mondig genoeg zijn om hard te roepen in de pers ? Het zijn juist deze kinderen die uw hulp nodig hebben mevrouw de Minister.

Misschien worden Viktor en Jade wel beste vrienden ... later ... als mevrouw de Minister dat wil tenminste.

Katleen & Steven De Ridder – Brichau, Mama & Papa van Jade

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees