Nazaten Bruggeling overhandigen boeken

Museum ziet Demedtscollectie groeien na schenking

Museum ziet Demedtscollectie groeien na schenking

De vrijwilligers van het André Demedtsmuseum mochten in totaal meer dan 50 boeken in ontvangst nemen. Foto: fmr

Sint-Baafs-Vijve -

Het André Demedts­museum zag onlangs haar collectie uitgebreid met liefst 50 boeken van de schrijver-dichter en cultuurpromotor. De nazaten van Bruggeling Maurits De Jonghe beslisten voornoemde collectie aan het museum te schenken.

‘Het gaat om een grote schenking van boeken’, laat Bert De Smet van het André Demedtsmuseum zien. Ze zijn afkomstig van Bruggeling Maurits De Jonghe die in 2011 is overleden. Zijn hele loopbaan lang was hij actief bij de NMBS, maar daarnaast was hij vooral ook een gepassioneerd verzamelaar van Nederlandstalige auteurs. Het gaat om werken van Claes, Guido Gezelle, Stijn Streuvels, Timmermans en vele anderen. Ook de werken van Demedts konden op zijn bijzondere aandacht rekenen.

‘Na vaders overlijden besloten we om zijn collectie een nieuwe bestemming te geven’, zegt dochter Mieke De Jonghe. ‘Elk auteursfonds proberen we over te dragen aan een museum of literaire organisatie. We deden dit al bij het Reinaert de Vos-fonds en het Gezellefonds. Vake zou niet gewild hebben dat zijn collectie verloren zou gaan. Het doet mijn zus - die zuster is in de abdij van Nazareth en niet bij de overhandiging aanwezig kon zijn - en mezelf dan ook veel plezier dat de boeken in het museum een plaatsje krijgen.’

De vrijwilligers van het André Demedtsmuseum mochten in totaal meer dan 50 boeken in ontvangst nemen. ‘Zo'n rijke en vooral ook verzorgde collectie ontvangen is iets fantastisch’, reageert museumcoördinator Bert De Smet opgetogen. ‘Een groot aantal lacunes in onze eigen Demedtscollectie wordt zo onmiddellijk opgevuld.’

De meeste boeken zullen in het museum zelf terechtkomen, de dubbels worden opgenomen in het archief. Uit dat archief wordt bijvoorbeeld geput bij gasttentoonstellingen. De boeken van Maurits De Jonghe blijven samen als het nieuwe ‘Demedtsfonds Maurits De Jonghe’. De overhandiging kreeg nog een officieel tintje met een receptie en de aanwezigheid van burgemeester Jan Stevens.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio