Joodse organisaties klagen voorzitter VCD aan wegens antisemitisme

Joodse organisaties klagen voorzitter VCD aan wegens antisemitisme

Foto: ktb

Brugge -

Het Forum der Joodse Organisaties heeft een klacht ingediend bij het Centrum voor Gelijke Kansen tegen Agnes Jonckheere van de Brugse VCD.

Agnes Jonckheere, tot voor kort voorzitster van de Brugse politieke partij Vrije Christen Democraten (VCD), haalde zich de woede van de joodse gemeenschap op de hals. De oorzaak is een reactie op een internetartikel van Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, over een anti-joodse betoging in Hongarije. ‘Die woede is gericht tegen het jodendom dat de banken, de regering en de wereldeconomie controleert’, stelde Jonckheere, waardoor ze de joodse gemeenschap maar ook andere geloofsgroepen verbolgen achterliet. Een openlijk antisemitisch discours dat wij niet (meer) voor mogelijk hielden reageert Joods Actueel op zijn website. De koepelvereniging Forum der Joodse Organisaties diende klacht in bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding en verklaart dat het nog publicaties met antisemitische uitspraken van Jonckheere terugvond.

Recht van antwoord

Inmiddels nam Jonckheere al ontslag als voorzitster van de partij. ‘Omdat de zaak natuurlijk erg gevoelig ligt’, verklaart Jonckheere, die intussen de reactie van het internet verwijderde. Hoewel ze beseft dat haar uitspraken kwetsend kunnen overkomen bij de nabestaanden van joodse slachtoffers, slaat ze geen mea culpa. ‘Ik denk dat er enerzijds zaken misbegrepen zijn en dat de commotie anderzijds sterk overdreven is. Tegenwoordig mag je het woord jood niet meer in de mond nemen of je wordt beschuldigd van antisemitisme’, zegt Jonckheere, die een recht van antwoord vraagt van Joods Actueel.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio