Europa aast op 1.000 miljard euro zwart geld

Europa aast op 1.000 miljard euro zwart geld

Staatssecretaris John Crombez (SP.A) hoopt voor België zowat 30 miljard euro per jaar te kunnen recupereren. Foto: blg

De Europese staatshoofden en regeringsleiders onderzoeken vandaag in Brussel hoe ze de 1.000 miljard euro die ze jaarlijks mislopen door belastingontduiking, kunnen recupereren. Oxfam raamt de totale som die in belastingparadijzen verstopt zit op het fabelachtige bedrag van 14 biljoen of 14.000 miljard euro.

Met de slabakkende economie én regeringen die alsmaar forser moeten besparen, wint de strijd tegen fiscale fraude aan belang. Dat zal vandaag blijken tijdens een Europese top in Brussel. De staatshoofden en regeringsleiders onderzoeken er hoe ze de 1.000 miljard euro kunnen recupereren die ze jaarlijks mislopen doordat belastingen worden ontdoken en vermeden.

Luxemburg spartelt tegen

Voor België schat staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) dat bedrag op zowat 30 miljard euro per jaar. Een bedrag dat ons land goed zou kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor het financieren van onze gezondheidszorg.

In de Kamer spoorden verschillende parlementsleden gisteren zowel premier Elio Di Rupo (PS) als Crombez aan om het ‘momentum’ niet te laten verloren gaan, nu de strijd tegen de fiscale fraude bij een groot aantal Europese lidstaten zeer hoog op de agenda staat.

Di Rupo waarschuwde echter voor te hoge verwachtingen in verband met deze Europese top: ‘Een volledige fiscale harmonisatie binnen Europa zou schitterend zijn, mochten we dat kunnen realiseren. Maar laat ons bij het haalbare blijven.’

Onder andere Luxemburg en Oostenrijk spartelen immers fors tegen. Voor Di Rupo staat het buiten kijf dat ‘de fiscale paradijzen in de EU moeten worden aangepakt’.

Geen excuus

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam legde daaromtrent gisteren nog eens de vinger op de wonde. Volgens een rapport van de hulporganisatie staat wereldwijd het fabelachtige bedrag van 14 biljoen euro zwart geld verborgen op rekeningen in belastingparadijzen. Dat is 14.000 miljard euro, of negen keer het volledige financiële vermogen van alle Belgen opgeteld. Of, zoals Oxfam het verwoordt: ‘Met dat geld kan je de extreme armoede twee keer de wereld uithelpen.’

Iets meer dan 9 biljoen euro kan worden gelinkt aan de Europese Unie ‘via belastingparadijzen zoals Luxemburg, Andorra en Malta’, klaagt Natalia Alonso, het hoofd van Oxfam EU, aan. ‘Europese leiders hebben geen excuus om geen actie te ondernemen, als je naar de hoeveelheid geld kijkt die onder hun neuzen verborgen zit in de belastingparadijzen waarvoor zij verantwoordelijk zijn.’ De hulporganisatie wil dat de Europese lidstaten vandaag ook beslissen om een zwarte lijst met belastingparadijzen op te stellen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees