In de plaats komt nieuw wooncomplex met winkels

FOTO. KBC-kantoor op de Kouter wordt nieuw wooncomplex

De kantoren op de hoek van de Kouter en de Kouterdreef, waar bank KBC nu nog een filiaal heeft, ruimen over een drietal weken plaats voor een nieuw wooncomplex met winkels en kantoren. Projectontwikkelaar Matexi stelde dinsdag de plannen - goed voor een investering van 50 miljoen euro - voor. Beide gebouwen worden volledig gesloopt en op drie jaar tijd heropgebouwd tot een complex met tien winkels, 41 residentiële appartementen en een ondergrondse winkel en parking. Enkel de gevel in de Kouterdreef, die beschermd is door zijn historische waarde, wordt behouden. Het straatje moet een nieuwe winkelstraat worden in het genre van de Koestraat. Door de bouw zal de Kouterdreef wel drie jaar afgesloten zijn voor alle verkeer. De afbraakwerken zijn gestart. In totaal zullen de bouwwerken 3 jaar in beslag nemen. Tussen eind 2015 en midden 2016 moeten de eerste winkelpanden en appartementen klaar zijn.

'De Kouterdreef wordt volledig vernieuwd zodat ze volledig aansluit bij de omgeving van de Kouter. Er komen nieuwe winkels en boven de winkels 41 luxe-appartementen. De Kouterdreef wordt een autoluwe met een maximaal comfort voor wandelaars en bewoners', klonk het dinsdag bij de voorstelling van de plannen.

Gevel

De gevel van het kantoor die uitgeeft op de Kouter zelf, verdwijnt. 'Er komt een nieuwe gevel op die de bestaande, niet originele gevel zal vervangen. De nieuwe gevel zal op het vlak van bouwstijl en materiaalkeuze harmonieus aansluiten bij de architectuur die vandaag de Kouter overheerst. De zijgevel en achtergevel dateren van het begin van de twintigste eeuw. Deze gevels worden behouden en gerenoveerd.'

De Kouterdreef - nu een doods straatje met heel wat sluipverkeer - moet een winkelstraat worden. 'Een gezellige en autoluwe straat. Aan één kant van de straat wordt de rooilijn teruggetrokken, wat voor meer ruimte en zonlicht zal zorgen', aldus Matexi.

Twee oude salons uit de negentiende eeuw werden gedemonteerd en worden bewaard en geïntegreerd worden in één van de appartementen.

50 miljoen euro

Projectontwikkelaar Matexi investeert 50 miljoen euro in het project. 'De werkzaamheden zullen bij aannemers en toeleveranciers meer dan 100 werkplaatsen creëren gedurende de komende 3 jaar', zegt Matexi-Business Unit Manager, Bert Grugeon.

'Bovengronds worden beide sites door hun architecturale harmonie met elkaar verbonden. Onder de grond zorgt de parking en een grote winkelruimte voor een fysieke verbinding. Er komen 41 luxe-appartementen en 5 000 m2 aan nieuwe winkelruimte.'

'Er is tenslotte ook voorzien in 1 500 m2 nieuwe kantoorruimte voor KBC en een grote daktuin op +1 tussen de Kouterdreef en de Koestraat.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio