De Coninck: ‘Nooit gezegd dat vrouwen niet deeltijds mogen werken’

De Coninck: ‘Nooit gezegd dat vrouwen niet deeltijds mogen werken’
‘ Ik heb nooit gezegd dat vrouwen niet deeltijds mogen werken’, zegt minister van Werk Monica De Coninck (SP.A). ‘Ik heb alleen gezegd dat mensen, en vaak zijn dat vrouwen, moeten stilstaan bij de gevolgen van deeltijds werk.’ De minister reageert daarmee op Sofie Verschueren (29), die in een open brief beschreef hoe ze worstelt met de combinatie van een voltijdse job en het moederschap.

Sofie Verschueren werkt als presentatrice bij Radio Nostalgie en heeft een zoontje van 11 maanden. Op haar populaire blog Sofinesse.be schreef ze vorige week een open brief gericht aan minister van Werk Monica De Coninck. Daarin vertelt ze dat ze worstelt met de combinatie van haar job en haar kind, en dat ze zich zorgen maakt over de toekomst.

‘Ik zou toch heel graag wat minder werken. Omdat ik een kind heb, waar ik van hou. Omdat ik er wil zijn voor dat ventje. Is dat een misdaad? Ben ik dan een schande voor de arbeidsmarkt?’, vroeg Verschueren zich onder andere af. ‘Mevrouw Deconinck, u maakt mij bang en onzeker. En ik zou vooral van u graag weten, hoe ik dat dan precies allemaal moet doen’, klonk het nog.

‘We kunnen niet alles hebben’

De brief werd opgepikt door verschillende media, maar een reactie van de minister bleef uit. Vandaag bezorgde De Coninck dan toch een antwoord aan de redactie van Knack. De minister zegt dat ze begrijpt dat de combinatie van een voltijdse baan en een jong kind een heksentoer is, maar nuanceert ook.

‘Het gebeurt dat vrouwen er soms een prijs voor betalen op het vlak van carrière en daar moeten we tegen vechten. We moeten misschien ook een heel klein beetje leren aanvaarden dat we in dit leven niet alles kunnen hebben. Wil je als jonge ouder wél met overtuiging voltijds blijven werken, ook goed, voel je dan niet overdreven schuldig’, klinkt het.

De Coninck ontkent in de brief ook dat ze tegen deeltijds werken is. ‘Ik heb nooit gezegd dat vrouwen niet deeltijds mogen werken. Ik heb zelfs gezegd dat het me goed leek dat beide partners 4/5de werken, samen of om beurten. Hoe men dat binnen een gezin regelt, daar heb ik me als minister niet mee te bemoeien’, schrijft de minister.

‘Ik heb alleen gezegd dat mensen, en vaak zijn dat vrouwen, moeten stilstaan bij de gevolgen van deeltijds werk. Dat het niet zomaar evident zou moeten zijn dat het de vrouw is die een stapje terugzet. De cijfers liegen er niet om: ongeveer 8 op de 10 deeltijdse banen worden ingevuld door een vrouw.’

‘Niet twijfelen over tijdskrediet’

De Coninck geeft verder toe dat sommige werkgevers gerust wat soepeler zouden mogen zijn in hun omgang met tijdskrediet. De minister raadt iedereen die er over twijfelt zelfs aan om het toch te doen. ‘Pas als veel mensen het doen, keren de geesten’, klinkt het.

Volgens de minister mag de combinatie werk-gezin ook niet uitsluitend afhangen van tijdskrediet. Ze onderstreept, daarin de verantwoordelijkheid van haar collega’s in de regering. ‘De overheid, maar dit overschrijdt mijn bevoegdheid, moet ook investeren in betaalbare en voldoende kinderopvang, ook tijdens vakanties, in goede mobiliteit, zodat u die auto minder nodig heeft, in veilige fietspaden enzovoort. Ook bedrijven kunnen veel doen voor een ouder-vriendelijk klimaat.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees