Roeselaarse professor hertekent geschiedenis Vlaanderens Mooiste

Léon Van den Haute is echte vader van de Ronde

Léon Van den Haute is echte vader van de Ronde

Het nieuwe nummer van Etappe wordt getoond.

Roeselare -

Niet Karel Van Wijnendaele, maar wel Léon Van den Haute is de stichter van de Ronde van Vlaanderen. Een Roeselaarse prof publiceerde het nieuws in het nieuwe nummer van Etappe van het Wielermuseum.

In een nieuw nummer van het historisch wielermagazine Etappe, dat uitgaat van het Wielermuseum, staat te lezen dat niet de alom bekende en gevierde Karel Van Wijnendaele aan de basis ligt van de Ronde van Vlaanderen maar wel de minder bekende Antwerpenaar Léon Van den Haute .

Het opzienbarende nieuws is het resultaat van een onderzoek aan de KU Leuven van Roeselarenaar Pascal Delheye, professor sportgeschiedenis, en historicus Stijn Knuts.

Van Wijnendaele

In het onderzoek gingen ze op zoek naar de eerste vermeldingen van de Ronde van Vlaanderen in Sportwereld, jarenlang organisator van de Ronde.

‘Daar wordt in de begindagen continu de lof gezongen over het organisatorschap van Léon Van den Haute. Ook door Karel Van Wijnendaele. Ook in andere kranten van die periode lezen we hetzelfde’, aldus Pascal Delheye.

Hoe het kan dat nu enkel Van Wijnendaele bekend is bij het publiek, verklaart de prof op twee manieren.

‘Een hypothese is dat een fout in de eerste biografie van Van Wijnendaele steevast werd overgenomen door andere media. Een tweede hypothese is dat men Van Wijnendaele zijn glorie niet wou ontnemen.’

Léon Van den Haute werd in 1880 geboren in Hemiksem en stond als ondernemer mee aan de basis van Sportwereld.

‘Léon Van den Haute was de man achter de schermen. Karel Van Wijnendaele was de man van de marketing’, aldus het onderzoekersduo.

Grace Verbeke en Johan Museeuw vestigden nog een werelduurrecord op een gemengde tandem: 39,021 kilometer op de wielerpistepiste Defraeye-Sercu in Rumbeke.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio